OPEC, primul acord de reducere a producţiei din ultimii opt ani

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat miercuri prima reducere a producţiei de la criza financiară din 2008, iar preţul barilului de ţiţei a urcat cu 8%, la 50 de dolari, transmite Financial Times (FT), citează Agerpres

Acordul vine după ce Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producţiei, iar Iranul a fost de acord cu o îngheţare a producţiei.

Reuniunea continuă la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că principalele obstacole au fost depăşite.

Cele 13 state membre ale cartelului îşi vor reduce producţia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi, urmând să fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC ţinte de producţie.

[citeste si]

Analiştii se aşteaptă ca Arabia Saudită să efectueze cea mai semnificativă reducere a producţiei, alături de aliaţii săi din Golf. În schimb, Iranul ar urma să-şi îngheţe producţia la aproximativ 3,8 milioane barili pe zi.

După anunţul OPEC, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie.

De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Streeta urcat cu 0,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel