Urmărește emisiunea live


OPEC crește producția de petrol: Impact imediat al prețurilor la pompă

sonda.petrol
sonda.petrol

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol va majora producţia, o decizie sprijinită de Arabia Saudită, în timp ce statele care se opun susţin că este o încercare oportunistă de a capitaliza problemele rivalei Riadului, Iranul, transmit Reuters şi Deutsche Welle. 

Vineri, la reuniunea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a producătorilor de ţiţei din afara cartelului, s-a reuşit înfrângerea rezistenţei Iranului şi a Venezuelei şi s-a decis majorarea producţiei pe plan global cu 1% (aproximativ un milion de barili pe zi), de la 1 iulie. 

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, a afirmat că decizia este menită să reducă preţul barilului de ţiţei, dar este şi o măsură de siguranţă în eventualitatea unui deficit de furnizare în semestrul doi din 2018. 

Cele 14 membre ale OPEC şi cele zece state din afara cartelului participante la reuniunea de la Viena au acceptat din ianuarie 2017 să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), deşi problemele din Venezuela, Libia şi Angola au dus la reducerea producţiei la aproximativ 2,8 milioane bpd în ultimele luni. 

Marii consumatori au cerut reducerea prețurilor 

Iran, Venezuela şi Irak s-au opus majorării, chiar dacă principalii consumatori, cum ar fi SUA, India şi China, au cerut OPEC să reducă preţurile, producând mai mult. 

Preţul barilului de ţiţei, care a scăzut sub 30 de dolari în 2016, a depăşit luna trecută 80 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2014. 

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a scăzut joi cu 1,69 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 73,05 dolari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel