OMV scapă de taxa de solidaritate, dar are de plătit o altă taxă

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

OMV nu va mai fi nevoită să plătească taxa de solidaritate, după ce s-a renunţat complet la contribuţia de 60% pe profiturile excesive ale companiilor din industriile de ţiţei, gaze, cărbune şi rafinare. 

Cu toate astea, compania va avea de plătit o altă taxă, în sumă fixă pe ţiţeiul prelucrat în rafinării. Aceasta va fi datorată doar de companiile care practică activităţi de extracţie şi rafinare a ţiţeiului concomitent, iar OMV Petrom este singura companie din România care face asta. 

Concret, taxa ar urma să fie de 350 lei pe tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinare. Având în vedere faptul că anul trecut OMV Petrom a procesat 4,221 milioane tone de ţiţei, ar rezulta o obligaţie de plată la bugetul de stat de 1,48 miliarde de lei, arată Profit.ro

Dacă ar fi fost forţată să plătească taxa de solidaritate, OMV Petrom ar fi avut o factură mult mai mare, pentru că activităţile vizate de această cotribuţie ar fi avut o pondere de minimum 75% în cifra de afaceri, iar estimările erau între 3 miliarde lei şi 1 miliard de euro. 

A mai fost introdusă şi o prevedere conform căreia nici companiile care nu au avut producţie în industriile de ţiţei, gaze, cărbune şi rafinare în perioada 2018-2021 nu vor trebui să plătească taxa de solidaritate. Aici, ar urma să fie scutite de supraimpozitare companiile care au concesionat perimetrul offshore de gaze naturale din Marea Neagră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel