OMV, proiectele din Iran. Decizie după anunţul lui Donald Trump

Șeful OMV reacționează la adresa măsurilor UE de combatere a crizei energetice: Impactul poate fi masiv
Șeful OMV reacționează la adresa măsurilor UE de combatere a crizei energetice: Impactul poate fi masiv

OMV a anunţat că va continua proiectele enegetice pe care le are în Iran, în pofida retragerii SUA din acordul nuclear cu Teheranul.

OMV va continua proiectele enegetice pe care le are în  derulare în Iran, în pofida retragerii SUA din acordul nuclear cu Teheranul. Grupul austriac precizează, însă, că nu a făcut încă investiţii în aceste proiecte, transmite Reuters. 

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva companiilor americane şi străine care au relaţii comerciale cu Iranul. Decizia americană impune companiilor străine termene foarte scurte, între trei şi şase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodată interzisă încheierea de noi contracte, în caz contrar fiind ameninţate cu sancţiuni din partea SUA. 

OMV monitorizează cu atenţie evoluţiile politice din SUA şi Uniunea Europeană, a declarat marţi directorul pentru sectorul upstream Johann Pleininger la reuniunea anuală a acţionarilor grupului austriac. "Proiectul nu s-a oprit ci continuă", a spus Pleininger referindu-se la Iran, adăugând că "până acum nu au fost făcute încă investiţii". 

OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom

Grupul austriac, care generează cea mai mare parte a profiturilor sale din Europa, a demarat operaţiunile în Iran în anul 2001 în calitate de operator al blocului Mehr din vestul ţării. În anul 2006, OMV a oprit operaţiunile, din cauza sancţiunilor internaţionale, pentru ca după eliminarea acestor sancţiuni să semneze, în luna mai 2016, un memorandum cu compania iraniană NIOC pentru proiecte amplasate în zona Zagros, din vestul ţării, şi câmpul Fars, din sudul Iranului, unde în mod obişnuit firmele străine au nevoie de un partener local. De asemenea, în luna iunie 2017 OMV şi compania rusă Gazprom Neft au anunţat un memorandum de înţelegere pentru a lucra în sectorul petrolier din Iran. 

La reuniunea acţionarilor de anul trecut, Johann Pleininger a declarat că NIOC datorează OMV suma de 48 milioane de dolari. Luna aceasta un purtător de cuvânt de la OMV a anunţat că grupul austriac a cumpărat petrol iranian în luna aprilie, dar nu a oferit alte detalii. 

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel