Variola maimuței ar fi început să se răspândească în Europa de la două petreceri de amploare, una în Spania, cealaltă în Belgia. Contactul intim a amplificat transmiterea

OMS: Variola maimuței s-ar fi răspândit în Europa din cauza a două petreceri organizate în Spania și Belgia / Foto: Pixabay
OMS: Variola maimuței s-ar fi răspândit în Europa din cauza a două petreceri organizate în Spania și Belgia / Foto: Pixabay

Variola maimuței s-ar fi răspândit în Europa după două petreceri organizate în Spania și Belgia, potrivit unui expert OMS.

Un consilier important al Organizației Mondiale a Sănătății a descris focarul fără precedent de variola a maimuței din țările dezvoltate drept ”un eveniment întâmplător” care pare să fi fost cauzat de două evenimente de amploare din Europa. Dr. David Heymann, care a condus anterior departamentul de urgențe al OMS, a declarat pentru Associated Press că teoria principală pentru a explica răspândirea bolii a fost transmiterea sexuală petrecerile organizate în Spania și Belgia.

Variola maimuței nu a declanșat anterior focare larg răspândite dincolo de Africa, unde este endemică la animale.

”Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că în aceste cazuri contactul sexual a amplificat transmiterea.”, a spus Heymann.

Aceasta reprezintă o abatere semnificativă de la tiparul tipic de răspândire al bolii în Africa centrală și de vest, unde oamenii sunt în principal infectați de animale precum rozătoarele sălbatice și primatele, iar focarele nu s-au răspândit peste granițe. Oficialii din domeniul sănătății spun că majoritatea cazurilor cunoscute în Europa au fost în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, dar oricine poate fi infectat prin contactul strâns cu o persoană bolnavă, îmbrăcămintea sau lenjeriile de pat ale persoanei infectate. Oamenii de știință spun că va fi dificil de aflat dacă răspândirea este determinată de sex sau doar de contactul apropiat.

Variola maimuței se transmite sexual?

”Prin natura sa, activitatea sexuală implică un contact intim, la care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus Mike Skinner, virolog la Imperial College London.

Luni, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Andrea Ammon, a declarat că ”probabilitatea unei răspândiri în continuare a virusului prin contact strâns, de exemplu în timpul activităților sexuale între persoane cu mai mulți parteneri sexuali, este considerată a fi mare”.

Până în prezent, OMS a înregistrat cazuri de variolă maimuță în mai multe țări, inclusiv în Canada, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel