OMS: Lumea să se pregătească de următoarea pandemie! E inevitabil

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea şi să nu subestimeze riscurile, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reuters.

Descriind un plan global de luptă contra bolii virale şi de anticipare a unei eventuale declanşări a unei pandemii de gripă, OMS a subliniat că problema e când, nu dacă.

Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi - costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii, a adăugat oficialul.

Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cauzată de virusul H1N1, care s-a răspândit în întreaga lume în 2009 şi 2010. Studiile desfăşurate în legătură cu această pandemie au concluzionat că cel puţin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată în primul an, iar rata mortalităţii a fost de 0,02%. Experţii mondiali în domeniul sănătăţii şi OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane. Virusurile gripale sunt multiple şi se află în continuă schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea sunt infectate anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecţii, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese asociate afecţiunilor respiratorii sezoniere. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar şi a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

Măsuri de protejare cât mai mult posibil a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră

Planul OMS - considerat cel mai cuprinzător până la această dată - cuprinde măsuri de protejare cât mai mult posibil a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră şi de pregătire în faţa unei posibile pandemii. Potrivit OMS, cele două obiective principale sunt menite să îmbunătăţească la nivel mondial capacităţile de supraveghere şi de reacţie, guvernele trebuind să dezvolte un plan naţional pentru lupta contra gripei şi instrumente mai eficace pentru prevenirea, detectarea, controlul şi tratarea acesteia, precum vaccinuri şi medicamente antivirale mai eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel