Ofițer acoperit, răsturnare spectaculoasă: dezvăluirile lui Băsescu, făcute și de Turcescu, încă din septembrie

B1Tv a făcut o greșeală strategică: a promovat reluarea unei emisiuni a lui Robert Turcescu, din 11 septembrie. Apoi s-a răzgândit și a anulat reluarea, pe motiv că interferează în campania electorală. Astfel, a atras atenția asupra unui moment uitat din scandalul ofițerului acoperit. Acesta a fost aruncat în umbră chiar de ”auto-deconspirarea” pe care Turcescu o va face la nici două săptămâni de la prima difuzare a emisiunii.

Redifuzarea emisiunii din urmă cu o lună a fost promovată intens de Turcescu pe rețelele de socializare. În două mesaje criptice postate pe Twitter, jurnalistul spune că în emisiunea cu MRU, care la reluare va fi privită "cu alți ochi, a început "călătoria":

  

Cum arătam, B1Tv a avut altă orientare și, cu scuza campaniei electorale, a anulat emisiunea. Ce conține emisiunea din 11 septembrie?

Încă din primul minut, monologul lui Turcescu anunță pas cu pas dezvăluirea făcută de Traian Băsescu la Realitatea Tv...peste mai bine de 30 de zile!

Turcescu arată telespectatorilor HG-ul 223, cu o lună înaintea lui Traian Băsescu. Articolul privind secretizarea acoperiților este subliniat cu roșu, pe calculator. În copia prezentată de Traian Băsescu, la Rareș Bogdan, paragraful e subliniat cu marker roșu.

Turcescu face exact raționamentul pe care îl va folosi Traian Băsescu la Realitatea Tv: ”dovada” că un candidat a fost ofițer acoperit este HG-ul prin care SIE și Guvernul împiedică deconspirarea.

”Nu cumva cei de la SIE s-au gândit că Băsescu s-ar putea să folosească un document care să-i încurce pe ai lor”? se întreabă Turcescu retoric. ”Hai să dăm un HG...nu are cum să scoată ăla de la Cotroceni nucleara”, adaugă Turcescu.

Ofițerul acoperit încalcă legea, nu președintele

Turcescu nu îl numește pe candidat, așa cum o va face Traian Băsescu, dar sugerează că ar fi premierul. Pe de altă parte, îi construiește o linie de apărare președintelui.

”Ce-și spun ei? Dacă au dat HG-ul ăsta în 2013, și Băsescu îl încalcă, îl acuzăm de încălcarea secretului de stat, înaltă trădare, adăugăm la suspendare, cum zicea Tăriceanu. Totuși, ar mai exista o variantă, prin care (Băsescu) va arăta că nu încalcă nicio lege. Că se face dezvăluirea nu pentru a-l omorî pe un adversar, ci în interes național (...) Nu cred că președintele va da înapoi. Doar dacă...nu cumva să abandoneze cel care se simte cu musca pe căciulă”, a concluzionat Turcescu.

Ca trimiterea să fie clară, Turcescu aduce în discuție legea magistraților, care interzice acestora să fie ofițeri acoperiți. ”O spun pentru că el a încălcat legea-în momentul în care a fost racolat era în magistratură. Mai sufăr rigorile legii, dacă îl deconspir?”, insistă Turcescu. Mihai Răzvan Ungureanu abordează altă idee și discuția deviază.

Turcescu revine cu scenariul magistratului, care va fi dezvoltat și de Traian Băsescu peste o lună. Insistă pe tema responsabilității, încercând să inducă ideea că denunțătorul nu va avea probleme în Justiție, ci doar magistratul care a încălcat legea.

MRU și jurnalistul din platou sunt de acord cu Turcescu, la nivel de principiu: doar ofițerul trebuie pedepsit, nu și cel care îl deconspiră!

Odată lămurit că nu ar păți nimic președintele care dezvăluie, se trece la condamnarea ”ofițerului”. Turcescu, dar și Cristian Diaconescu, luat prin telefon,  încurcă legile și anunță că doar din 2004 era interzis să fii și ofițer și magistrat.

Turcescu e corectat prin sms,  de către ”unul care știe legile”: legea interzice încă din 1992, să ai dublă calitate. Exact cum va arăta și Traian Băsescu, la Realitatea Tv, peste o lună de zile.

"Dovezile" lui Băsescu, în avanpremieră la Turcescu

Turcescu face, apoi, aluzie la cariera magistratului ofițer acoperit. ”Observați cariera, se dovedește un traseu interesant”, spune Turcescu, subiect atins și de Băsescu, cu referire la Victor Ponta. Traian Băsescu, dar și presa care îl susține, pun ascensiunea profesională a premierului pe seama presupusei duble calități. 

Spre finalul emisiunii, Robert Turcescu semnalează și incompatibilitatea constituțională,  respectiv articolul 131 din Constituție, pe care a insistat și Traian Băsescu, în emisiunea de la Realitatea.

Asta ca să nu amintim fraza cheie, de la minutul 5,30 al emisiunii, când Turcescu spune: ”m-am interesat și am aflat că acest HG nu a fost supus unei ședințe CSAT”. Exact ce l-a supărat pe dl. președinte Traian Băsescu, căruia nu-i mai rămânea decât o singură exclusivitate: corespondența cu Meleșcanu, de la SIE.

Rolul deconspirării lui Turcescu

Emisiunea se încheie cu un teasing făcut de Turcescu: ”Pe parcursul zilelor ce vor urma sunt convins că vom intra mai în adâncime în chestiuni”, spune moderatorul. După ce, pe parcurs, anunțase că ”emisiunea de astăzi rămâne o bornă, veți vedea de ce”.

Paradoxal, însă, tabăra ”băsistă” nu exploatează tema lansată de Turcescu. Acesta însuși crează o diversiune, ”auto-deconspirându-se”. Astfel, se mută mai aproape de alegeri tema, pe care o va arunca pe piață Traian Băsescu, ca nouă, la Realitatea, deși așa zisele dovezi se aflau la dispoziția presei portocalii de peste o lună, puse pe masă de Turcescu.

O altă ipoteză ar fi legată tot de alegeri. Emisiunea din 11 septembrie ar fi putut constitui un test, o verificare a modului în care societatea se raportează la temă. După evaluarea reacțiilor, a fost amânată declanșarea ”nuclearei” până  la mijlocul campaniei electorale. 

E posibil ca primul autor al dezvăluirilor să fi fost supărat că rolul său a fost minimalizat. De aceea, a promovat reluarea, pe Facebook și Twitter. Cum  reluarea ar fi putut atrage atenția asupra scenariului electoral, postul Tv a preferat să renunțe la audiență, pentru a nu strica jocurile. Ca să tragă un folos din toată tevatura, presa băsistă susține acum că anularea reluării ar fi fost impusă, pentru a nu-l supăra pe Ponta!?!

O frază cheie trece neobservată

Un moment cheie trece neobservat, chiar și după ”auto-deconspirarea” dostoievskiană de mai târziu. MRU îi spune lui Turcescu că ”la fel de bine ofițerul acoperit ar putea fi jurnalist”! Colegul de platou al lui Turcescu reia ideea: ”Asta a spus Traian Băsescu: un candidat sau un jurnalist care influența decizii”... Turcescu îl întrerupe nonșalant: ”Nu știu dacă ăla era ofițerul acoperit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel