Ochelari de înaltă tehnologie, dezvoltați de doi părinți spanioli care și-au dorit ca fiul lor să vadă. Cât vor costa și de unde pot fi cumpărați

Ochelari de înaltă tehnologie, dezvoltați de doi părinți spanioli care și-au dorit ca fiul lor să vadă / Foto: Pixabay
Ochelari de înaltă tehnologie, dezvoltați de doi părinți spanioli care și-au dorit ca fiul lor să vadă / Foto: Pixabay

Doi părinți spanioli au dezvoltat ochelari de înaltă tehnologie pentru a-l ajuta pe fiul lor să vadă.

Un cuplu din Spania a dezvoltat o pereche de ochelari de înaltă tehnologie pentru ca fiul lor, care suferă de deficienţe de vedere, să se poată descurca singur, o inovaţie prezentată la salonul mondial al tehnologiei mobile MWC Barcelona, relatează  Agerpres, citând AFP.

"Nu exista nimic pe piaţă. Persoanele cu deficienţe de vedere nu au decât bastoane şi câini ghizi pentru a-i ajuta să se deplaseze. Nimic altceva", a declarat pentru AFP Jaume Puig, inginer electrician din Spania.

Împreună cu soţia sa, Constanza Lucero, care este medic, el a creat în 2017 compania Biel Glasses, care poartă numele fiului lor, însă ochelarii au fost dezvoltaţi abia în acest an.

Cum au descoperit că fiul lor avea probleme de vedereDupă a doua aniversare a fiului lor, părinţii au început să îşi facă griji cu privire la faptul că băieţelul cădea frecvent şi avea dificultăţi la urcarea scărilor.

Biel a fost diagnosticat în cele din urmă cu deficienţă vizuală cauzată, în cazul său, de o problemă la nivelul nervului optic, o problemă mult mai frecventă decât orbirea şi care face ca fiecare activitate zilnică să fie o provocare.

Această problemă de sănătate nu poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor sau a intervenţiilor chirurgicale şi, până în prezent, nu a fost concepută nicio tehnologie care să ajute persoanele diagnosticate.

 

Investiție de 900 de mii de euroDispozitivul imaginat de Biel Glasses arată precum ochelarii de realitate virtuală sau de jocuri video. Acesta utilizează vederea 3D, inteligenţa artificială şi realitatea augmentată pentru a suprapune text, imagini sau videoclipuri peste imaginea reală, astfel încât persoana să poată detecta obstacole sau să citească semne de pe stradă, spre exemplu.

"Ne-am gândit că putem folosi aceste tehnologii pentru a-l ajuta pe Biel să vadă, să profite de vederea de care dispune pentru a putea fi mai independent şi, mai presus de toate, pentru a rezolva problemele lui legate de deplasare", a spus Puig, în vârstă de 52 de ani, în cadrul salonului de la Barcelona.

"Nu-l putem vindeca, de acord, dar putem să îl ajutăm", a adăugat el.

Pentru a pune la punct dispozitivul a fost necesară o investiţie de 900.000 de euro. Cuplul a folosit 65.000 de euro din economii, iar restul sumei a fost colectată de la instituţiile publice şi prin platformele de crowdfunding.

Cât vor costa și de unde pot fi cumpărațiProiectul a fost realizat în colaborare cu o echipă de ingineri şi medici, inclusiv unul dintre cei mai importanţi specialişti spanioli în vederea slabă.

Produsul, aprobat de Uniunea Europeană, urmează să fie comercializat anul acesta în Spania şi Danemarca. Ochelarii, care trebuie adaptaţi la nevoile utilizatorului lor, costă 4.900 de euro.

Jaume Puig speră să poată integra în versiunile viitoare o funcţie de activare cu ajutorul vocii şi un sistem de navigare prin intermediul Google Maps.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy