ȘOC. BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ vrea să interzică nunţile oficiate sâmbăta

Protopopul Vasile Laiu s-a implicat și în protestele localnicilor de la Pungești împotriva explorării gazelor de șist
Protopopul Vasile Laiu s-a implicat și în protestele localnicilor de la Pungești împotriva explorării gazelor de șist

Patriarhia  Românã este pe cale de a impune credicioșilor ortodocși ca oficierea cununiilor  religioase să fie făcute numai în zilele de duminică, informează Vremea nouă.

Patriarhia  Română vrea să revină la vechile orânduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împărătești. În vechime, căsătoria se săvârșea după Liturghia de duminică (conform Vechiului și Noului Testament, Sfânta Liturghie este Praznic Împărătesc). La cununia religioasă, participa în trecut întreaga comunitate. Astăzi, cununiile sunt săvârșite de regulă sâmbăta. Practica din prezent este necanonică, pentru cã petrecerile țin până duminică dimineată, lucru care nu mai face posibilã participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie de duminică. Indicat este ca ele să fie săvârșite duminica, precizează sursa menționată.

Citește și: PATRIARHUL DANIEL, TRAFALET. Șeful BOR, nervos pe jurnaliști

În legătură cu această decizie a Patriarhiei Ortodoxe Române, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii "Sf. Ilie" din Bârlad si protopop de Bârlad, a precizat că: "Este o orânduială canonică a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sã se facã numai dupã oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sş-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectatã în stat, asa trebuie respectatã si legea bisericească, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie fãcutã din credintă. Dacã unii o fac pentru falã si dar, asta este treaba lor. Această obisnuință de a se face taina cununiei sâmbãta este o orânduială oarecum impusã de vremurile comuniste, care s-a perpetuat și în zilele noastre."

Citește și: BOR vrea retrocedări. Cere Academia Tehnică Militară și alte 200 de clădiri din Capitală

Această veste a stârnit un val de nemultumiri în rândurile oamenilor, din cauză cã le este afectat ritualul petrecerilor ce preced de regulă cununiile religioase, petreceri considerate de preoți o fală care contravine normelor ortodoxiei.

Protopopul Lăiu a tinut sa mai precizeze că taina cununiei se poate oficia în orice zi, în orice perioadã a anului, numai sã nu fie urmatã de petrecere: "Este normal sã nu se mai oficieze cununia sâmbãtã din considerentul cã dupã slujba religioasã urmeazã o petrecere. Sâmbãtã seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminicã. Lumea normalã, care pretinde că este crestinã, ar trebui sã fie prezentã duminica la bisericã. Din cauza acestor petreceri, de obosealã sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminicã.", a mai mentionat protopopul Vasile Lăiu.

Nuntile si botezurile au fost  interzise în mãnãstiri

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât încã de anul trecut, din luna februarie, ca oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei sã aibã loc numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice. Decizia a fost luatã în sedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Potrivit Patriarhiei Române, decizia a fost luatã "pentru pãstrarea sacralitãtii si solemnitãtii acestor Sfinte Taine".

Purtătorul de cuvând al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica nu a putut fi contactat de redacția De Ce News pentru a prezenta un punct oficial referitor la această problemă.

Citește și: Replica Patriarhiei Române, după sfințirea cu "trafaletul" a redacției Trinitas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel