Obișnuiești să stai picior peste picior? Iată consecințele asupra corpului

Fotografie de la Jopwell/ Pexels
Fotografie de la Jopwell/ Pexels

Oricât de confortabil ar fi să stai cu picioarele încrucișate, este rău pentru sănătatea ta. Să aflăm ce consecințe are asupra corpului și care este cea mai corectă poziție.
 

A sta pe scaun pentru o perioadă lungă de timp provoacă multe daune corpului, inclusiv rezistență mai mică a coloanei vertebrale, probleme cu pelvisul și circulația sângelui. Dar ceea ce agravează aceste efecte este și tipul de poziție pe care o asumăm.

Majoritatea oamenilor tind să-și încrucișeze picioarele atunci când stau. Cu toate acestea, oricât de confortabil ar fi să stai cu picioarele încrucișate, acest lucru este dăunător sănătății și posturii tale, potrivit Today..

Adam Taylor, directorul Centrului de Învățare a Anatomiei Clinice de la Universitatea din Lancaster, explică modul în care această poziție afectează corpul și care este cea mai corectă.

Efecte asupra oaselor pelvine

Cu cât stăm mai mult și mai des cu picioarele încrucișate (picior peste picior), cu atât este mai probabil ca mușchii și oasele pelvisului să sufere modificări pe termen lung.

Stresul și încordările cauzate de această poziție incorectă pot provoca de fapt o nealiniere a pelvisului din cauza întinderii prelungite pe o parte a mușchilor fesieri (un set de trei mușchi: gluteus maximus, gluteus medius și gluteus minimus) care face ca acești mușchi să fie mai slabi.

Efectele asupra coloanei vertebrale

Această poziție poate provoca și o dezaliniere a coloanei vertebrale și a umerilor. Capul, de exemplu, ar putea să iasă din ax și să nu mai fie aliniat cu coloana vertebrală din cauza modificărilor oaselor gâtului: acest lucru se întâmplă deoarece ”sistemul postural” implementează mecanisme de compensare (umăr mai înalt, rotații ale pelvisului, cap înclinat etc.) care contribuie la menținerea echilibrului coloanei (adică centrul de greutate) deasupra bazinului.

Starea cu picioarele încrucișate pentru o perioadă lungă de timp crește, de asemenea, probabilitatea de scolioză (o deviație laterală permanentă a coloanei vertebrale asociată cu rotația corpurilor vertebrale) și a altor deformări ale coloanei vertebrale. 

Această poziție afectează și calitatea spermei

Da, statul cu picioarele încrucișate poate afecta și producția de spermă, conform mai multor studii. Temperatura testiculelor trebuie să fie cu 2°C și 6°C, sub temperatura standard a corpului.

Șezutul pe scaun crește temperatura testiculară cu 2°C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculară cu până la 3,5° C. Prin urmare, după cum au arătat mai multe studii, o creștere a temperaturii scrotului sau testiculelor poate reduce atât numărul, cât și calitatea spermatozoizilor.

Dar dacă chiar trebuie să te așezi, măcar adoptă o poziție corectă

Cel mai corect mod de a sta pe un scaun este cu tălpile picioarelor sprijinite complet pe pământ, deci să nu încrucișezi picioarele sau să le întinzi în față. 

Mai mult, deoarece odihnirea picioarelor complet pe sol poate fi inconfortabilă, sfatul este să folosești un suport pentru picioare sub birou, astfel încât genunchii să se ridice ușor deasupra șoldurilor. 

Cu toate acestea, cel mai important lucru atunci când stați este să schimbați des pozițiile, așa că alternați între picioarele pe podea și picioarele pe suport pentru picioare, pentru a minimiza daunele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel