O pensionară a lăsat o ţară întreagă fără net timp de 5 ore: "Habar n-am ce-i ăla internet, maică!"

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Am experimentat cu toții câte o pană de curent și știm cum e să rămânem fără internet, să n-avem semnal WiFi deloc sau să fie prea slab pentru a putea funcționa. O femeie de 75 de ani, împreună cu săpăliga ei de grădinărit, a făcut această isparavă: a băgat o ţară întreagă în offline.

O biată pensionară de 75 de ani a reușit, la un moment dat, să taie tot WiFi-ul din Armenia, ne informează The Guardian. Cum a fost posibil așa ceva? Imaginați-vă cum 3,2 milioane de utilizatori ai internetului rămân fără conexiune în mod simultan. Mai mult, ei sunt dintr-o singură țară, ceea ce înseamnă că întreg sistemul național fusese grav afectat. The Guardian relata, cu ceva timp în urmă, cum o femeie de 75 de ani a reușit, doar prin puterea mâinii ei, să lase întreaga Armenie fără internet timp de cinci ore.

Doamna în etate nici măcar n-a încercat să taie netul, pur și simplu s-a întâmplat să facă așa ceva. Pensionara respectivă încerca să mai facă rost de câte un bănuț în plus, motiv pentru care săpa în pământ după cupru. Conform BBC News, femeia de 75 de ani săpa de zor în pământ când a dat, din greșeală, peste fibra optică ce asigura internetul în toată Armenia. Se pare că asemenea cablu era îngropat în satul georgian Ksani, cunoscut pentru fortăreața cu același nume. Blue Ridge Mountains susține că acea zonă este parte a Bazinului Cuprului și are o istorie bogată în excavarea acestui mineral. Femeia de 75 de ani a reunoscut că săpa după cupru când a lovit un cablu aflat în pământ.

Purtătorul de cuvânt Giorgi Ionatamishvili e de părere că firele respective trebuiau protejate, astfel încât asemenea accident să nu se poată întâmpla niciodată. Acesta dă vina pe vremea proastă și pe surpările de pământ care au existat în acea zonă, iar poliția locală o arată cu degetul pe pensionara săracă pentru că a scos cablul din pământ cu sapa ei de grădinărit. Autoritățile au împrejmuit imediat zona și au început lucrul la redresarea situației. Femeia a primit o pedeapsă de trei ani în închisoare pentru infracțiunea comisă, însă poliția n-a aruncat-o după gratii din cauza vârstei sale înaintate. Mai mult, povestea ei a fost „îngropată” chiar de presa națională, fiind publicată cu o întârziere de patru ani. Abia în 2015, femeia rămasă anonimă până atunci a acceptat să fie fotografiată, iar povestea ei să fie făcută cunoscută. „N-am nici cea mai vagă idee ce-i acela internet, maică!”, a fost declarația ei pentru presă.

Există aproximativ 1.400.000 de utilizatori de internet și aproximativ 65.279 de gazde de internet în Armenia. Armentel (compania națională de comunicații) conectează numai fibra optică la internet prin Armenia Georgia (prin intermediul Marneuli ) și apoi se conectează la restul internetului printr-un cablu de fibră optică submarin în Marea Neagră. Armenia este conectată la sistemul de cabluri fibra optică Trans-Asia-Europa prin Georgia, care circulă de-a lungul căii ferate de la Poti la Tbilisi până la granița armeană de lângă Marneuli. GNC-Alfa este cel mai mare furnizor independent de internet și date din Armenia, cu o infrastructură de cablu fibra optică de 1.500 km și acoperă 70% din Armenia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel