O parte din medicamentele fabricate în România riscă să dispară. Prețurile de producție au explodat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)

O parte dintre medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piaţă, după ce preţurile de producţie au explodat.

Patronatul Producătorilor Industriali solicită autorităţilor să intervină urgent pentru modificarea modului de calcul al preţurilor la medicamente.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, precizează că un grup de lucru format din specialişti lucrează pentru găsirea unei soluţii care să permită pacienţilor să aibă acces la medicamente.

"În condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine, dar lucrul ăsta trebuie abordat integrat", a spus Alexandru Rafila, potrivit Rador.

"E o problemă pe care o ştim cu toții"

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că au sesizări din partea pacienţilor în privinţa lipsei unor medicamente.

"Faptul că un medicament lipseşte, înseamnă că pacientul îşi întrerupe tratamentul, înseamnă că poate dezvolta complicaţii ale patologiei, eventual poate ajunge inclusiv în zona spitalicească. E o problemă pe care o ştim cu toții şi nu o ştim de ieri, de azi, o ştim de ani mulţi şi din păcate nu e rezolvată", a spus Radu Gănescu.

Acesta a mai adăugat că în primele şase luni au dispărut o sută de medicamente, fapt confirmat şi de site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Citește și:

Soluția pentru piața de energie ar trebui să vină de la medicamente. De ce nu se acceptă și la noi o astfel de măsură

"Apropo de energie, de venituri, de prețuri, etc, haideți să vă întreb ceva. La nivelul Uniunii Europene, medicamentele au prețul reglementat. Se impune că în cazul acestor produse vitale, de strictă necesitate, prețul este controlat de stat și nu s-a terminat nici producția de medicamente, nu s-au terminat nici investițiile, n-au dat faliment farmaciștii. Și atunci mă întreb de ce, în energie, pe perioada aceasta de conflict, nu se acceptă să reglementeze prețul combustibilului, al gazului, al curentului electric? Care este suportul ideologic?”, spunea jurnalistul Val Vâlcu, la un moment dat, într-o ediție a emisiunii "Deferiți mass-media”, de la DCNews TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel