O nouă taxă scumpește cu 30% mâncarea

O taxă pe ambalaje ar putea duce la scumpiri de 30% la alimente, în perioada următoare, scrie economica.net

Producătorii români din industria alimentară, care realizează produse cu valoare adăugată (conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, apa minerală, pește, etc) sunt pe punctul de a fi nevoiţi fie să îşi asume pierderi imense, cu riscul de a intra în colaps financiar, fie să majoreze preţurile cu până la 30% în perioada imediat următoare. Motivul este că, până pe 25 ianuarie 2016, trebuie să achite Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă percepută pentru faptul că aceste companii poluează prin ambalajele pe care le produc.

Potrivit obligațiilor ce le revin pentru protecția mediului, producătorii din industria alimentară, dar şi importatorii trebuie să introducă în circuitul economic 60% din ambalajele pe care le produc, fie încheind un contract cu o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) licenţiată, care să valorifice și să recicleze deșeurile de ambalaje, fie să achite 2 lei pe kilogramul de deşeu pentru 60% din totalul ambalajelor pe care le produc.

Până acum câteva luni, producătorii din industria alimentară au ales să încheie contract cu una dintre cele 10 OTR-uri licenţiate. Doar că, în urma unor controale desfăşurate anul trecut, Admninistraţia Fondului pentru Mediu a aplicat amenzi totale de aproximativ 84 de milioane de lei pentru mare parte dintre aceste OTR-uri pentru că au raportat can­tităţi de deşeuri colectate şi re­ci­clate mai mari decât în realitate.

Urmare a neregulilor depistate de Administraţia pentru mediu, producătorii din industria alimentară s-au văzut în situaţia de a avea de plătit către Administraţia Fondului pentru Mediu cei 2 lei pe kilogram de deşeu nereciclat în fapt de OTR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel