Urmărește emisiunea live


O nouă moţiune simplă pe tema etnobotanicelor va fi depusă de Tudor Ciuhodaru în Parlament. Deputatul cere până la 20 de ani închisoare pentru comercianţii de plante halucinogene

Printr-un comunicat trimis redacţiei, doctorul Tudor Ciuhodaru  cere de urgenţă adoptarea proiectului legislativ ce prevede închisoarea până la douazeci de ani pentru comercianţii de etnobotanice. Deputatul afirmă că va depune în urmatoarea săptămână o nouă moţiune simplă pe etnobotanice.

Ciuhodaru luptă cu acest fenomen de aproape trei ani şi a iniţiat recent o campanie naţională impotriva etnobotanicelor,,nu toate frunzele sunt bune. Stop etnobotanicele” în care se desfăşoară simultan strângerea de semnături pentru adoptarea de urgenţă a acestui proiect legislativ concomitent cu o campanie de informare la care participă profesorii, elevii şi părinţii.

,, Sunt iniţiatorul primului proiect legislativ ce prevedea interzicerea comercializăarii etnobotanicelor. Acest proiect a fost adoptat de Camera Deputaţilor dar nu a fost promulgat. Alte trei proiecte legislative zac prin sertarele parlamentului în timp ce se constată că 90,48 % din consumatori sunt bărbaţi din urban (în 83,33% ) din care 66,67 % sunt fără ocupaţie iar peste 30 % sunt reprezentaţi de elevi şi studenţi. Îngrijorător este faptul că aproape un sfert ( 23,8 %) din consumatorii din această catergorie sunt elevi. Se constată tendinţa de uniformizare pe parcursul zilelelor săptămânii astfel încat dacă iniţial se putea spune că aveam un consum preponderent de weekend cu tentă recreaţională,  acum avem o creştere a consumului în zilele lucratoare. Aceasta sugerează instalarea dependenţtei .Totodata,  se constată că aproape 2/3 din prezentări sunt diurne ( intervalul 6-18) cu maxim între orele 12-18 ( 40,48%), iar peste   20 % din consumatori au vârste sub 18 ani, iar 45,23 % au vârsta până în 20 de ani. În ceea ce priveşte formele clinice se constată creşterea celor caracterizate prin tulburări de comportament ( suicid, agresivitate ) . Deşi 20 % din cazuri asociază fenomene de insuficienţă respiratori nu s-a înregistrat niciun caz de edem pulmonar acut . Tulburările digestive se manifestă ca un sindrom dispeptic dar nu s-a înregistrat niciun caz de hemoragie digestivă.

Legea este deficitară în sensul că efectul ei este limitat de existenţa unei liste de produse interzise. Din acest motiv alte categorii de produse, necuprinse în listă, pătrund pe o piaţă cu o dinamică uimitoare. Din acest motiv continuă să se prezinte pacienţi cu simptomatologie polimorfă, secundar ingestiei de produse psihotrope legale.

Referirile bibliografice pe această temă sunt destul de reduse, marea majoritate a lucrărilor publicate făcând referire la drogurile de mare risc. Îngrijorător este faptul că toţi autorii semnalează faptul că pacienţii sunt tineri, de multe ori elevi şi care consideră această activitate recreaţională.

Studiile de supraveghere, pe perioade de mai mulţi ani arată tendinţa acestor consumatori în primul rând de aşi mări dozele şi în al doilea rând de trecere de la drogurile legale la cele ilicite .

Consider că pentru pierderea vieţilor acestor tineri nu trebuie să existe imunitate şi cer ca acest proiect legislativ să fie adoptat în procedura de urgenta”, declară deputatul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel