Vladimir Putin a susținut că o iniţiativă africană ar putea fi o bază pentru pace în Ucraina.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că o iniţiativă africană ar putea fi o bază pentru pace în Ucraina, dar că atacurile ucrainene o fac momentan greu de realizat, relatează Agerpres, citând Reuters.
Liderul de la Kremlin a vorbit la o conferinţă de presă după ce s-a întâlnit vineri la Sankt Petersburg cu lideri africani şi a ascultat apelurile acestora pentru ca Moscova să meargă mai departe cu planul lor. Putina afirmat că există prevederi ale acestei iniţiative de pace care sunt puse în aplicare, dar există lucruri care sunt dificil sau imposibil de pus în aplicare.
Reuters a relatat în iunie că medierea africană în conflict ar putea începe cu măsuri de consolidare a încrederii, urmate de un acord de încetare a ostilităţilor însoţit de negocieri între Rusia şi Occident. Vladimir Putin a declarat acum că unul dintre punctele iniţiativei este încetarea focului.
Dar armata ucraineană este în ofensivă, atacă, pune în aplicare o operaţiune ofensivă strategică pe scară largă... Nu putem înceta focul când suntem atacaţi, a spus el.
Cât despre problema începerii negocierilor de pace, el a declarat: Nu le-am respins... Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părţi.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ideea unei încetări a focului acum, care ar lăsa sub controlul Rusiei aproape o cincime din ţara sa şi ar da timp forţelor acesteia să se regrupeze după 17 luni măcinante de război.
Totodată, preşedintele rus a apărat sâmbătă represiunea tot mai mare împotriva societăţii civile şi a vocilor critice din Rusia, estimând-o necesară ca parte a ofensivei Rusiei în Ucraina, transmite France Presse.
Suntem în 2023, iar Federaţia Rusă este implicată într-un conflict armat cu un vecin. Şi cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine faţă de persoanele care ne provoacă daune în interiorul ţării", a declarat Vladimir Putin în timpul unei conferinţe de presă cu jurnaliştii ruşi.
Trebuie să ţinem cont de faptul că, pentru a reuşi, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să respectăm anumite reguli, a continuat el.
Liderul de la kremlin i-a răspuns astfel unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant, care i-a cerut să comenteze arestarea recentă a unui politolog şi unui regizoare de teatru, Boris Kagarliţki şi Evghenia Berkovici.
Aceşti oameni au fost arestaţi pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este normal?", a întrebat jurnalistul, făcând o comparaţie cu epurările staliniste din 1937.
Boris Kagarliţki, un cunoscut politolog specializat în stânga din Rusia, a fost acuzat săptămâna aceasta de apeluri publice la terorism şi plasat în arest preventiv la Sâktâvkar, în nordul extrem al Rusiei. El îşi exprimase în mod public opoziţia faţă de ofensiva din Ucraina.
Și Evghenia Berkovici a fost arestată la începutul lunii mai, fiind acuzată de apologia terorismului pentru o piesă de teatru pe care a pus-o în scenă în 2020, care spunea povestea unor femei ruse recrutate pe internet pentru a se căsători cu islamişti în Siria.
Totuși, Putin a declarat că aude numele lor pentru prima dată şi că nu a înţeles cu adevărat ce au făcut sau ce li s-a făcut, adăugând că îşi spune doar părerea generală despre această problemă.
De la începutul ofensivei trupelor ruseşti în Ucraina şi adoptarea legilor care interzic orice discurs critic, mai multe media ruseşti independente au fost nevoite să-şi suspende activitatea sau să părăsească ţara, iar numeroşi opozanţi au plecat în exil sau au fost încarceraţi. Mii de amenzi şi mai multe pedepse grele cu închisoarea au fost aplicate unor activişti şi intelectuali din Rusia, dar şi unor persoane anonime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu