O afacere Petrom-Carlyle, de sute de milioane, analizată de Consiliul Concurenței

O tranzacție între Petrom și o societate finanțată de grupul Carlyle, un administrator de active la nivel mondial, este analizată de Consiliul Concurenței. În joc sunt 19 acorduri petroliere de concesiune. 

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Mazarine Energy România SRL preia unele active aparţinând OMV Petrom SA, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă, remis, marţi, AGERPRES. Tranzacţia prevede preluarea de către Mazarine Energy România SRL a tuturor drepturilor şi obligaţiilor care decurg din 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom SA, împreună cu bunurile, drepturile reale şi angajaţii implicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere. Mazarine Energy România SRL este o subsidiară a Mazarine Energy BV, societate controlată de fonduri administrate de companii afiliate Carlyle Group L.P. Grupul Carlyle este un administrator de active alternative la nivel mondial.

Afacere de sute de milioane de dolari

OMV Petrom a anunţat pe 17 octombrie că a convenit transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalaţii pentru reparaţii capitale şi a echipelor aferente către Mazarine Energy Romania. Compania nu a precizat care a fost valoarea tranzacţiei, însă a precizat că transferul licenţelor se realizează în conformitate cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din Legea Petrolului şi alte reglementări.

 Fondurile pentru tranzacţie vor proveni din linia de capital de 500 milioane dolari furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari care investeşte în explorare şi producţie de petrol şi gaze, rafinare şi marketing, servicii la zăcăminte petroliere la nivel internaţional, şi în rafinare şi marketing în Europa, Africa, America latină şi Asia.

'Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creşte eficienţa şi pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează şi optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operaţiunile şi să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii din zăcămintele rămase', a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activităţile de upstream, citat în comunicatul companiei.

'Se estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al celor peste 200 de salariaţi ai OMV Petrom din prezent. În 2015, cele 19 zăcăminte au avut o producţie zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentând sub 1% din producţia zilnică a OMV Petrom)', se arată într-un comunicat al Petrom, remis la acea dată.

Carlyle, colos internațional activ pe piața din România

În România, grupul Carlyle controlează circa 36 de companii active în diverse sectoare economice (de exemplu, producţia de covoare ţesute pentru spaţii rezidenţiale şi comerciale, servicii de traducere, dublare şi subtitrare pentru radiodifuzori, management pentru soluţii hardware, software pentru industria dentară, producţia de metal şi pulberi ceramice, producţia de rumeguş şi alte produse de lemn pentru industria DIY şi alte sectoare industriale, producţia de generatoare industriale şi motoare electrice, produse alimentare congelate, refrigerate şi gata preparate, cercetare în domeniul dezvoltării studiilor clinice, administrării acestora şi al serviciilor post-omologare, producţia şi decorarea recipientelor de sticlă de lux etc.).

 AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel