Nutriționistul Mihaela Bilic: Ce facem cu șnițelul când suntem la dietă? Îl mâncăm fără ”cămășuță”

Foto Pexels
Foto Pexels

Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, are recomandări importante legate de șnițele.

„Ce facem cu șnițelul când suntem la dietă? Îl mâncăm fără “cămășuță”. Tuturor ne plac șnițelul și pane-urile… cu cât mai crocante, cu atât mai bine! Dar puțini știu că uleiul de prăjit nu poate intra în carne/pește.

Cine absoarbe uleiul ca un burete? Carbohidrații, adică cartofii, făina și/sau pesmetul folosiți la învelișul delicios de la șnițel/produse pane. Avantajul este că, îndepărtând crusta crocantă, orice șnițel devine o banală bucată de carne, bogată în proteine și săracă în grăsimi/carbohidrați. Prin prăjire carnea și peștele mai degrabă pierd din grăsimea pe care o conțin, iar uleiul nu se poate infiltra printre fibrele de proteine. Este suficient să adăugăm făină, pesmet sau mălai în compoziție și conținutul caloric crește spectaculos”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

„Vreți ca șnițelul sau pane-urile să nu vă afecteze silueta? Atunci “dezbrăcați-le” de cămășuța rumenă și delicioasă!”, a conchis Mihaela Bilic.

Nebunia cumpărăturilor de sărbători. Mihaela Bilic: Trăim cu aceeaşi frică - dacă nu avem suficientă mâncare

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit despre frenezia cumpărătorilor de sărbători, dar şi despre risipa de mâncare din această perioadă. 

"După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastra atârnă de o farfurie cu mâncare. Si întotdeauna e în plus, nu în minus!

Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

"Ca invitat, nu-mi amintesc să mă fi supărat că s-au terminat sarmalele"

"Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc sa mă fi supărat vreodata pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, înafară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, sa-i copleșim pe invitati cu abundența de pe masa noastră.

Cred ca ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem in mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă pâna la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?", a mai precizat nutriţionistul. 

Răspunsul previzibil pe care îl primeşti la întrebarea "cum a fost mâncarea"

"Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt in altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degraba pe un ecran. Iar daca in final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”! Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.

Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?", a concluzionat Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel