Urmărește emisiunea live


Numire neconstituţională la CNCD. CCR: Maximum trei membri pot fi acceptaţi fără studii

CCR
CCR

Hotărârea Parlamentului prin care Theodora Bertzi a fost numită membru al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost declarată neconstituţională.

"Raportat la cauza de faţă, Curtea constată că art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000, care prevede că 'La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice', nu reprezintă o normă supletivă, de recomandare şi nici nu instituie o obligaţie de mijloace, ci una de rezultat, ea fiind imperativă şi dispozitivă. Astfel, semnificaţia sintagmei 'se va urmări' este aceea că autoritatea care numeşte în funcţie trebuie să se asigure că minimum două treimi dintre membrii Colegiului director au studii juridice finalizate prin diploma de licenţă", se arată în motivare.

Din analiza acestui text, Curtea a reţinut că numărul total al persoanelor în componenţa Colegiului director fără asemenea studii poate fi de maximum trei.

"În consecinţă, neţinându-se cont de cota de maximum 3 membri care pot fi acceptaţi fără a avea studii juridice, a fost numită doamna Theodora Bertzi în funcţia de membru al Colegiului director, ceea ce denotă faptul că dispoziţiile art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 nu au fost respectate. Curtea reţine că, începând cu data de 30 iunie 2017, odată cu numirea doamnei Maria Lazăr (...), Colegiul director funcţiona cu încălcarea art.23 alin.(4) din ordonanţă, situaţia putând fi remediată la proxima numire în funcţie; însă, aceasta nu s-a întâmplat, fiind reînvestită în funcţie o persoană care nu avea studii juridice. O atare concluzie se impune chiar dacă doamnei Theodora Bertzi îi expirase mandatul anterior şi, practic, a fost reînvestită", au apreciat judecătorii CCR.

În 21 iunie, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi a constatat, în unanimitate, că Hotărârea Parlamentului nr.21/2018 privind numirea Theodorei Bertzi ca membru al Colegiului director al CNCD este neconstituţională. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel