Nu face această greșeală înainte de a pleca în vacanță! Riști să adormi la volan

somn la volan
somn la volan

În noaptea dinaintea plecării în vacanță, opt conducători auto din 10 nu dorm suficient. Ceea ce este o mare greșeală. Un accident mortal din trei este cauzat de somnolența la volan. 

Mulți dintre cei care pleacă în vacanță se simt deja foarte obosiți înainte de a urca la volan. Motivul? Potrivit unei anchete publicate în cotidianul francez Le Parisien, opt conducători auto din 10 dorm mai puțin în noaptea dinaintea plecării în vacanță. 79% din automobiliști se trec mai devreme pentru a pleca, iar 23% se culcă prea târziu. 

Există mai multe situații care duc la oboseală la volan. Unii pleacă spre destinația de vacanță imediat după ultima zi de muncă. Alții stau până noaptea târziu să își facă bagajele și să termine pregătirile. 

Consecințele: mai puține ore de somn înseamnă un risc mai mare de a adormi la volan. Specialiștii avertizează că un accident mortal din trei este provocat de somnolența la volan. A ațipi 1-4 secunde este suficient pentru a pierde controlul asupra vehiculului. 

Cum eviți riscul unui accident

- Nu schimba ritmul progamului obișnuit înainte de a pleca în vacanță. Trezește-te la ora obișnuită și odihnește-te în ziua precedentă plecării. 

- De la primele semne de oboseală la volan, oprește-te și fă un popas. Odihnește-te, dezmorțește-ți corpul, bea o cafea sau ceva răcoritr. 

- A asculta muzică tare și a deschide larg fereastra mașinii nu garantează alungarea somnului. 

- Pauzele de condus sunt indicate mai ales în intervalele 2.00-5.00 dimineața și 13.00-15.00 dupa-amiaza, când somnolența este foarte accentuată. Din momentul în care apare senzația de somn, „riscul de a avea un accident se multiplică de 3-4 ori”, avertizează profesorul Damien Leger, președintele consiliului științific al Institutului francez de somnologie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel