Se confirmă: Boloș a cedat, Ciolacu tocmai a anunțat proiectul legii pensiilor pe ordinea de zi/ UPDATE: Legea a fost adoptată

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că este imposibil să fie crescute pensiile așa cum s-a anunțat. 

UPDATE: Proiectul legii pensiilor a fost aprobat joi de Executiv.

UPDATE: Ședința de Guvern se va relua la 16:30, conform B1TV, care anunță că premierul a ratat zborul spre Malaga, unde era un eveniment politic, al socialiștilor europeni. Inițial, ședința de Guvern era programată la ora 12:00. A fost amânată până la ora 13:00, dar a început după ora 14:00, când părea că membrii coaliției au ajuns la un acord. 

UPDATE: Ședința de Guvern a fost suspendată. 

”Astăzi avem, pe masa Guvernului, proiectului noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024: prima, la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie cum prevede legea, a doua la 1 septembrie, când vor crește pensiile prin recalculare” a anunțat premierul Marcel Ciolacu. El a spus că vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii. 

”Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și, categoric, în 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România” a mai anunțat prim-ministrul, vorbind despre necesitatea unei reforme fiscale. Însă, până atunci, îi cere lui Marcel Boloș un ”plan de măsuri administrativ asumat”, în ceea ce privește colectarea, cât și planul concret al digitalizării ANAF și a sistemului vamal: ”Vreau să știu termene clare de implementare”. 

UPDATE: După ce ședința de Guvern a fost amânată cu o oră, din cauza neînțelegilor, aceasta nu a început nici la ora 13:00. 

Se pare că totuși proiectul noii Legi a pensiilor va fi aprobat în şedinţa de Guvern de joi, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Înaintea şedinţei Executivului, care era programată să înceapă la ora 12:00, la Palatul Victoria a avut loc o discuţie între liderii coaliţiei, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi miniştrii de linie, cu privire la impactul bugetar al aplicării de anul viitor a noii Legi a pensiilor.

Potrivit surselor citate, în urma discuţiilor, s-a convenit cu privire la avizul Ministerului Finanţelor pe proiect, urmând ca impactul bugetar să fie cel calculat de Banca Mondială, respectiv 16 miliarde de lei urmare a indexării pensiilor de la 1 ianuarie 2024 şi alte 12 miliarde de lei după recalcularea pensiilor, conform noii legi.

În contextul discuţiilor, premierul Marcel Ciolacu l-a întrebat pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, dacă liberalii se opun proiectului noii legi a pensiilor.

UPDATE: Ministrul Muncii și-ar recunoscut gafa în ședința Coaliției, conform unor surse, cu privire la cifra de 55,6 mld. Ar fi vorba despre 30 de miliarde, așa cum a susținut ministrul Marcel Boloș și PNL-ul. De altfel, ministrul de Finanțe a declarat că va da avizul pe mărirea pensiilor după clarificarea situației. 

---- 

”Vom da un aviz, cu toții ne dorim să eliminăm disparitățile, inechitățile și, în felul acesta, să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră. Sunt foarte mulți pensionari care așteaptă de foarte mulți ani această decizie, ca atare, vom clarifica și legea va fi adoptată” spune Nicolae Ciucă. 

Președintele PNL afirmă că ”categoric” o astfel de dublare a impactului va afecta și deficitul bugetar. ”La cifrele anunțate aseară de 55,6 mld., impactul este de aproximativ 3% din PIB, enorm de mult. Trebuie să identificăm sursele de finanțare. Nu putem să venim să promitem oamenilor ceva și să nu avem sustenabilitate”. 

Întrebat dacă nu va exista avizul din partea Ministerului Finanțelor, până când nu vom avea identificarea sursei de finanțare, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Absolut”. 

”Dorim ca-n fața electoratului să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar” mai spune liderul PNL. ”Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil” declară Nicolae Ciucă despre promisiunea creșterii pensiilor cu 40%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel