Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Nu este exclus ca UDMR să iasă de la guvernare

DCNews Team / 25 sep 2010 / 15:07

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că Uniunea nu este în situaţia să spună că trece în opoziţie, dar se poate ajunge la aşa ceva "chiar în timp scurt", întrucât partenerii de coaliţie sunt "în derivă".

Marko Bela a spus că este conştient că în opoziţie este mult mai uşor, mai ales că se pot formula critici reale, cu atât mai mult cu cât situaţia Guvernului este grea. El a adăugat că reprezentanţii UDMR nu sunt în situaţia să spună că trec în opoziţie, însă se poate ajunge la aşa ceva "chiar în timp scurt", partenerii de coaliţie trecând, în numai o jumătate de an, "de la o formaţiune cu disciplină militară la derivă".

"Cred că încă nu suntem în situaţia să spunem că trecem în opoziţie. Se poate ajunge chiar în timp scurt, dar acum suntem în situaţia de a guverna, bine sau prost.(...) Şi în legătură cu propria noastră activitate putem formula critici. Dar partenerii de coaliţie, în jumătate de an au făcut o cale uimitoare de la formaţiune cu disciplină militară, la derivă. Nu este treaba noastră să urmărim disputele din alte partide, cât timp nu influenţează activitatea din Parlament. Însă deriva permanentă, îndoielile, retragerile, voturile proaste - vedeţi numai ce a fost în ultimele zile - nu le putem accepta", a spus Marko Bela.

El a adăugat că UDMR este o formaţiune cu opinii mai diverse decât în orice alt partid şi în legătură cu orice măsură socială, economică se înregistrează diferite păreri, dar în acelaşi timp reprezentanţii săi sunt capabili să discute şi să voteze unitar.

"Partenerii nu au decât să aibă dispute interne, dar să respecte ce am convenit. Legea salarizării, după două ore de discuţii în coaliţie am ajuns să măsurăm starea economică a unui cetăţean având în vedere dacă are motocicletă sau nu. Nu pentru aceste prostii am acceptat să intrăm la guvernare", a zis vicepremierul

De asemnea, Marko Bela a spus că primeşte în ultima vreme destule critici, care nu îl surprind, întrucât a "căzut" pe Uniune "beleaua" să impună măsuri nepopulare. El a subliniat însă că între cei care formulează critici, atunci când se aflau la guvernare, anul trecut, nu au votat măsuri legate de criza economică, cum face Guvernul în prezent.

Potrivit sursei citate, totodată, există critici care vin de la reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT, condus de Tokes Laszlo), care însă i-au sprijinit anul trecut pe cei de la PDL şi pe actualul preşedinte.

"Să nu uitaţi cine pe cine a sprijinit toamna trecută, cine a produs agitaţie şi pentru cine", a spus Marko Bela, adăugând că ar fi "nefast" ca mişcări precum cele ale CNMT - care "cochetează cu formarea unui partid" - să fărâmiţeze unitatea comunităţii maghiare.

"Este un grup care critică, spunând cum suntem noi în stare ca împreună cu partidul «exploatator» şi preşedintele «antipopular» să lucrăm împreună - epitetele nu sunt ale mele. Cred că cu partenerii noştri, bine sau rău, dar în esenţă la fel de corect vom colabora ca şi cu alţii, în trecut. Însă aliatul nostru are dileme interioare, pe care nu le poate depăşi. (...) Avem în faţă o toamnă fierbinte şi văd că partenerii de coaliţie sunt disperaţi că au pierdut popularitatea, de asta sunt în derivă, nu au decizii clare. Pentru noi asta nu este valabil. În toamna lui 2010 ne aşteaptă hotărâri importante. Acest Guvern va fi atacat în Parlament, sunt mari provocări, mari sarcini, dar în toamna aceasta nu ne putem permite să abandonăm volanul maşinii", a conchis Marko Bela.

Vicepremierul a arătat că priorităţile UDMR din perioada următoare vizează inclusiv situaţia socială, întrucât sunt "multe îngrijorări" în legătură cu salariile.

"Reducerea cu un sfert ţine până la sfârşitul lui decembrie. Înseamnă doar că este nevoie de noi reglementări, care să ducă la mărirea lor, nu revenirea automată la cuantumul anterior. Legea salariilor ce se discută acum trebuie să se refere la acest aspect. După ce am redus personalul şi cheltuielile la ministere, după 31 decembrie trebuie să se încheie această perioadă", a arătat Marko.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy