Nu consuma aceste legume crude! Devin toxice

Legumele crude nu sunt întotdeauna o alegere sănătoasă. Unele dintre legume devin toxice dacă sunt consumate nepreparate termic. Află care sunt acestea.

Nu sunt recomandate crude legumele din familia solanaceelor, unele rădăcinoase, soia și rădăcina de manioc. 

Vinetele și cartofii conțin un compus numit solanină, care inhibă absorbția calciului și în doze mari provoacă intoxicații cu manifestări neurologice și gastrointestinale. Simptomele comune includ vărsături, crampe stomacale, greață, dureri de cap, amețeli și diaree. Gătitul vinetelor va neutraliza solanina, însă dacă le-ai consumat crude, trebuie să soliciți imediat asistență medicală. Cartofii conțin, de asemenea, această toxină, o nuanță de verde închis însemnând că respectiva legumă conține o cantitate mare de solanină. Deoarece cartofii cresc în subteran, expunerile la lumină sunt minime, ceea ce poate reduce concentrația acestei toxine. Totodată, conținutul ridicat de amidon, poate face cartofii greu de digerat în stare crudă.

Sfecla, gulia și rubarba au acid oxalic, o substanță foarte iritantă pentru cavitatea bucală și tractul intestinal. De asemenea, blochează absorbția fierului și a calciului și poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Vestea bună este că acidul oxalic poate fi redus prin gătit, cu condiția ca legumele care conțin această toxină să fie separate de apa în care au fost preparate.

Soia consumată crudă pot cauza probleme ale tiroidei și pot conține un aminoacid toxic, ce face parte din familia substanțelor chimice similare cianurei.

Rădăcina de manioc (cassava), supranumită „cartoful african”, fiind o bună sursă de carbohidrați, conține de asemenea substanțe din familia cianurei. Maniocul se găsește sub două forme, dulce și amar, cea din urmă fiind mai toxică, o jumătate de kilogram putând ucide chiar și un animal de dimensiunile unei vaci. Din cauza nivelurilor ridicate de cianuri, otrăvirea cu manioc poate duce la paralizie irecuperabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel