Noviciok. Ce fel de otravă este și ce simptome produce

[] []

05 iul 2018 / 15:38
Salveaza PDF Comentarii
Otrava
Descriere foto: Otrava

Noviciok, agentul toxic cu care au fost atacate, recent, două persoane în Marea Britanie și, în martie, spionul rus Serghei Skripal și fiica sa, este o neurotoxină puțin cunoscută, dar extrem de periculoasă. 

Agentul neurotoxic din categoria Noviciok („nou venit”) atacă sistemul nervos, în special enzimele care asigură comunicarea cu mușchii, potrivit AFP. 

„E o adevărată tortură, e imposibil să vă imaginați. Chiar și în doze mici, durerea poate dura săptămâni”, a declarat, pentru Daily Mail, Vil Mirzaianov, 83 de ani, chimist rus considerat unul din părinții toxinelor Noviciok, actualmente exilat în SUA.

Acești agenți Noviciok au fost concepuți de cercetători sovietici de la Institutul public pentru chimie organică și tehnologie GNIIOKhT, creat la Moscova în 1924, și clasată întreprindere strategică prin decret prezidențial în 2004, potrivit AFP. Acest institut s-a specializat recent în distrugerea stocurilor de arme chimice rusești. Rusia ar fi trebuit să își distrugă toate stocurile de arme chimice declarate.

Dar, încă de la conceperea lor, agenții Noviciok au un avantaj, sau inconvenient, în funcție de punctul de vedere, că pot fi produși plecând de la componente autorizate.

Spre deosebire de alte arme de același tip, „produsele chimice folosite pentru obținere sunt ușor de livrat fără riscuri pentru sănătatea purtătorului”, a explicat Gary Stephens, un farmacolog la universitatea din Reading.

Vladimir Uglev, un alt chimist care a lucrat în laboratorul unde s-a creat Noviciok, spune că nu există antidot pentru acești agenți neurotoxici. 


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27