Nouă criză economică. FMI, mesaj privind eventualitatea unei recesiuni

Recesiune 1
Recesiune 1

Ritmul de creştere a economiei mondiale va continua să încetinească, din cauza tensiunilor comerciale şi a condiţiilor financiare mai puţin favorabile, însă o recesiune la scară mondială pe termen scurt este exclusă, a declarat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

"În luna ianuarie, FMI estima că economia mondială va înregistra în 2019 şi 2020 o creştere de aproximativ 3,5%. Între timp economia mondială a pierdut din elan, după cum veţi vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate săptămâna viitoare", a declarat Christine Lagarde într-un discurs ţinut la Camera de comerţ americană, în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, informează AFP şi Reuters. 

Cu toate acestea, Lagarde a subliniat că FMI nu se aşteaptă la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne aşteptăm la o relansare a creşterii economice în a doua jumătate a acestui an şi în 2020. Însă trebuie să fim foarte clari, relansarea preconizată pentru ultima parte a anului este una fragilă", a susţinut şeful FMI.

FMI, noi estimări despre evoluţia economiei mondiale



FMI, care urmează să dea publicităţii în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale, avertizează de peste un an că un război comercial între SUA şi China ar avea repercusiuni asupra creşterii economiei mondiale. În acest sens, instituţia internaţională şi-a revizuit încă din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale în acest an, la 3,5%, după ce le-a revizuit deja în scădere şi în toamna lui 2018. 

Christine Lagarde a avertizat marţi că mai mulţi ani de creştere a datoriei publice şi dobânzi scăzute au lăsat un spaţiu de manevră redus în multe ţări pentru a acţiona atunci când va veni următoarea criză, astfel că autorităţile trebuie să utilizeze în mod inteligent politica fiscală. Aceasta înseamnă realizarea unei mai bune balanţe între creştere economică, sustenabilitatea datoriei şi obiectivele sociale pentru a răspunde la creşterea inegalităţilor şi construirea unor plase de siguranţă mai solide.

În ceea ce priveşte România, în toamna lui 2018, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în 2018 cât şi 2019, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii robuste înregistrate în 2017. Potrivit FMI, România ar urma să înregistreze în 2019 o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în aprilie 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel