EXCLUSIV  Nou premier / TIC-TAC pentru Iohannis! Cât timp mai are la dispoziție. Explicațiile lui Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea
Avocatul Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru DC News, când ar trebui președintele Klaus Iohannis să numească viitorul premier. 

Avocatul Gheorghe Piperea a răspuns la cea mai controversată întrebare a momentului: Până când trebuie președintele Klaus Iohannis să desemneze un nou premier?

Piperea a declarat pentru DC News că președintele Klaus Iohannis ar trebui să numească un nou premier „la maxim 45 de zile de la data demisiei lui Orban.” Amintim că Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim-ministru pe 7 decembrie. 

„Mai întâi, trebuie să se constituie Camera și Senatul, să fie validat Parlamentul și abia după aceea să se purceadă la procedurile privitoare la instaurarea Guvernului”, a subliniat Gheorghe Piperea. 

Avocatul Gheorghe Piperea a mai spus pentru DC News că „sunt 45 de zile conform legii și Constituției, sub sancțiunea alegerilor anticipate. Există risc de alegeri anticipate dacă nu se întâmplă validarea Guvernului în 45 de zile. ”

Ce spunea Iohannis după prima rundă de consultări 

După consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că „nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern” și că va mai urma cel puțin o nouă rundă de consultări.

„Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie”, mai spunea președintele României, Klaus Iohannis. 

Atunci, pe masa lui Iohannis au fost patru propuneri de premieri: PSD - Alexandru Rafila, PNL - Florin Cîțu, USR-PLUS: Dacian Cioloș, AUR: Călin Georgescu. 

Acum însă, conform unor surse, USR Plus discută miercuri propunerea lui Orban să fie iar premier. Negocierile se reiau oficial joi, 17 decembrie. 

Orban și-a dat demisia după alegerile parlamentare 

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”. 

Ulterior, Klaus Iohannis l-a numit prim-ministru interimar pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel