NOU GUVERN. Chirieac: Singura problemă este cine va fi premier primul

Negocierile pentru programul de guvernare dintre PSD și PNL sunt aproape finalizate. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit, miercuri, despre varianta premierului prin rotație.

„Cred că premieri vor fi cei care sunt și președinți de partide politice, altfel lanțul de comandă s-ar întinde prea mult. Am văzut că, în România, nu funcționează această formulă: președinte de partid la putere altul decât primul-ministru. Eu înclin să cred că cei care negociază acum programul de guvernare, în principal domnul Ciolacu și domnul Cîțu, vor fi și premierii prin rotație. Am înțeles că este băgat și Kelemen Hunor. Cred că domnul Kelemen Hunor, președinte de partid, trebuie să rămână în toată perioada vicepremier. În rest, sigur că domnul Ciucă este un candidat puternic la funcția de premier, dar vedeți că nici măcar nu este cooptat în realizarea programului de guvernare. Poate că domnia sa nu o să fie de acord cu acest program de guvernare, cum facem, acel program trebuie votat”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, miercuri după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„Eu cred că, în zilele următoare, dacă va dori și președintele Klaus Iohannis, o să avem o criză politică rezolvată”, a subliniat acesta.

„Înțeleg că singura problemă este cine va fi premier primul. Domnul Cîțu a anunțat că domnia sa va fi primul, domnul Ciolacu al doilea. Domnul Ciolacu ar vrea să fie PSD cel care începe rotația. Dacă domnul Iohannis acceptă, în această seară, mâine seară avem premier și apoi Guvern până săptămâna viitoare”, a mai spus Bogdan Chirieac. 

Cîțu: PNL vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare

„PNL vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Suntem singurii care încercăm să rezolvăm aceste negocieri”, a spus, miercuri, Florin Cîțu, cu privire la negocierile cu social-democrații.

Președintele PNL a precizat că discuțiile nu ar trebui să fie despre persoane. Acesta a menționat că și el ar avea o listă întreagă cu persoane de la PSD pe care nu le-ar dori în Guvern.

De asemenea, el a transmis un mesaj şi către colegii din partid: „Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide, este bizar, dar asta e”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că „este logic” ca, din moment ce PSD a câștigat alegerile, să ceară ca primul premier să fie de la PSD.

Noi discuții între PNL, PSD și UDMR ar urma să aibă loc miercuri, începând cu ora 16.00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel