Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Norica Nicolai îl ceartă pe Jose Manuel Barroso

DCNews Team / 21 iul 2012 / 18:06
norica_nicolai_1
norica_nicolai_1

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai este dezamăgită de cei responsabili cu redactarea Raportului MCV, considerând textul ca fiind incorect, drept pentru care i-a scris șefului CE, domnului Jose Manuel Barroso, cerându-i să arate care sunt sursele de informare ale Comisiei, dar și pentru a reclama că România este tratată ca o colonie de către o seamă de funcționari prost informați, potrivit unui comunicat de presă.

Norica Nicolai amintește că ”în practica curentă, se știe că parcursul unui document în cadrul Comisiei Europene durează cel puțin o lună, perioadă necesară tocmai pentru a se evidenția toate aspectele într-o anumită problemă și pentru a se evita erorile provocate de decizii luate pripit. În mod normal, oficialii europeni ascultă toate punctele de vedere, analizează fiecare formulare, iar textul final are în vedere păstrarea obiectivității și a echidistanței”.

Potrivit liberalei, ”documentul publicat recent de Comisia Europeană, care ar trebui să evidențieze progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, deci care ar trebui să aibă ca subiect unic starea justiției, cuprinde mai multe referiri la ultimele evenimente politice foarte recente din România”, în special la ”presiunea exercitată de membri ai Guvernului asupra Curții Constituționale”.

În consecință, Norica Nicolai vrea să afle care sunt ”sursele de informare ale Comisiei Europene pentru redactarea acestui Raport. În documentul CE, se face o confuzie de neacceptat, considerându-se Curtea Constituțională parte a sistemului judiciar românesc. Are cunoștință Comisia Europeană despre diferența între Curtea Constituțională a României (membrii ei nu sunt magistrați, sunt numiți de politic, unii dintre ei au fost membri activi ai unor partide politice) și Curțile Constituționale ale altor țări UE (CC este parte a puterii judecătorești, competențele sunt diferite, membrii lor sunt magistrați de carieră)? Ca urmare a acestui aspect, se poate spune că CE a făcut recomandări cu referire la o instituție eminamente politică din România, în condițiile în care articolului 4 din Tratatul UE prevede că „Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale”, se arată în scrisoarea europarlamentarului PNL.

”Am mai observat în documentul Comisiei de asemenea, aproape la fiecare pagină, o instigare la condamnarea de politicieni, în condițiile în care CE vorbește despre nevoia de a lăsa justiția română să lucreze independent. Nu am văzut, din păcate, nici o referire la corectitudinea probelor, la nevoia de probatorii credibile și coerente, pentru că în primul rând raportul ar trebui să fie despre starea justiției. Am mai notat ca se apreciază condamnarea unui anumit număr de politicieni, fără a se preciza faptul că cea mai mare parte a acestora făceau parte din partidele aflate în opoziție la momentul respectiv”, explică Norica Nicolai.

Exprimându-și pe această cale ”profunda dezamăgire pentru cei care și-au asumat un text atât de incorect față de o țară membră UE, tratată ca o colonie de către o seamă de funcționari prost informați”, Norica Nicolai se întreabă ”cât a fost vorba de dezinformare și în ce măsură a fost vorba de rea-credință sau partizanat în favoarea unui grup politic”.

”Este și motivul pentru care, într-un context în care vorbim cu toții de plagiate și nevoia de citare a surselor, am cerut ca instituția cea mai importantă a UE să precizeze sursele pe care le-a avut în elaborarea cu atâta rapiditate a unor concluzii referitoare la evenimente extrem de recente pentru țara noastră”, conchide, în final, vicepreședintele PNL.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25