EXCLUSIV  Nord Stream 2: Conflict UE - SUA. Tăriceanu: Sunt de-a dreptul îngrijorat!

Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit la DC NEWS despre tensiunile dintre UE și SUA în contextul gazoductului Nord Stream 2.

Întors dintr-o vizită în SUA, unde a avut o întrevedere cu vicepreședintele Mike Pence, Tăriceanu nu și-a ascuns îngrijorarea cu privire la disputa dintre UE și Statele Unite.

„În discuțiile pe care le-am avut, subiectul Nord Stream 2 a fost prezent mereu. Poziția SUA este cunoscută. Ei spun că obligația pe care Washingtonul și-a luat-o de a fi furnizorul de securitate în Europa este o decizie care a permis porosperitatea pe continent, prosperitate care este bazată pe securitatea asigurată de NATO”, a declarat Tăriceanu la DC NEWS. El a amintit popziția părții americane care spune că „a venit vremea să împărțim acest efort”, în contextul în care SUA sunt cele care susțin practic toate cheltuielile NATO.

„Dacă Germania ar aloca 2% din PIB cheltuielile pentru apărare a Germaniei ar depăși cheltuielile Rusiei. Eu sunt de-a dreptul îngrijorat că văd această dispută amplificându-se și să văd aceste reacții nervoase în Europa față de Statele Unite. Noi făcând parte din flancul estic al NATO, este subiectul pe care l-am abordat cu oficialii americani, noi simțim mult mai pregnant amenințările pe latura de securitate din partea Rusiei. Simțim mult mai mult agresiunea Rusiei. Acest lucru e valabil în egală măsură cu Polonia și țările baltice”, a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

„Această amenințare este simțită diferit în cadrul Uniunii Europene. Țările vestice par să aibă o disponibilitate de a relua fără prea multe frământări relația cu Rusia, mizând pe această componentă economică, cum este cazul acestei conducte Nord Stream 2. Pun într-un plan secundar aceste amenințări care pentru noi, pentru România sunt mult mai prezente”, a concluzionat Tăriceanu.

Trump: Germania, prizoniera Rusiei, prin Nord Stream 2

Donald Trump a calificat Germania drept "prizonieră" a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles din iulie anul trecut. Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său "nepotrivit"cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.

Declarația VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel