NOKIA-ALCATEL-LUCENT, fuziune. "ȘOC în sectorul reţelelor de telefonie mobilă"

Nokia, fabricantul finlandez de echipamente de telecomunicaţii, vrea să fuzioneze cu concurentul său franco-american Alcatel-Lucent.

Anunţul a fost făcut marți la Helsinki şi a fost urmat foarte repede de luări de poziţie la Paris.

Preşedintele francez François Hollande i-a primit deîndată în audienţă pe liderii celor două societăţi în timp ce ministrul francez al Economiei încerca să liniştească spiritele. De ce atâta agitaţie şi mai exact pentru ce?

Cumpărarea grupului franco-american de către concurentul său finlandez

Nokia doar a confirmat faptul că discută cu Alcatel-Lucent o fuziune totală care ar lua forma unei oferte publice de cumpărare a grupului franco-american de către concurentul său finlandez. Nu se spune însă nici cât ar fi dispus Nokia să plăteasscă pentru Alcatel-Lucent şi nici de ce vrea să achiziţioneze firma concurentă. În fine, nimic nu garantează un succes al acestor discuţii privind eventuala fuziune.

De două zile circulau zvonuri potrivit cărora Alcatel-Lucent caută să-i cedeze lui Nokia doar activităţile de telefonie mobilă, cu alte cuvinte doar o parte din grup. Speculaţii cu privire la apropierea celor două societăţi apăruseră deja la sfârşitul anului trecut dar nimic nu se concretizase atunci.

Nokia, interes pentru a cumpăra Alcatel-Lucent

Firma finlandeză a fost un deceniu la rând numărul unu mondial în sectorul telefoniei mobile înainte de a fi depăşit de sud-coreanul Samsung şi mai ales de americanul Apple. In 2014 Nokia a decis să se separe de activităţile de telefonie mobilă şi tablete care au fost vândute gigantului american al softului, Microsoft. Vânzarea i-a adus atunci lui Nokia 5 miliarde şi jumătate de euro, bani rămaşi până acum în vistieria firmei. Prin eventuala achiziţie a lui Alcatel-Lucent, Nokia s-ar putea revanşa şi repoziţiona faţă de eternul său rival Ericsson. Aparent însă ideea lui Nokia a fost prost primită de bursa din Helsinki unde valoarea acţiunii a pierdut procente serioase după anunţul posibilei fuziuni. În schimb la bursa din Paris, preţul acţiunii Alcatel-Lucent a crescut simţitor. Nimeni nu se aştepta la ipoteza unei fuziuni, iar unii operatori bursieri evocă deja "un şoc în sectorul reţelelor de telefonie mobilă". Ținând cont de ultimele tranzacţii bursiere, grupul finlandez ar fi valorizat la circa 27 de miliarde de euro în timp ce concurentul său franco-american ar valora "doar" puţin peste 12 miliarde.

Reamintim că Nokia are peste 55 de mii de angajaţi în lume, puţin mai mulţi decât Alcatel-Lucent care ar avea aproape 53 de mii de salariaţi din care circa 6 mii în Franţa.

Reacția liderilor politici francezi

François Hollande, preşedintele Franţei, a discutat marți cu responsabilii celor două grupuri. Guvernul de la Paris a avertizat că va fi "foarte atent, vigilent" la consecinţele unei eventuale fuziuni asupra pieţei muncii din Franţa şi aşteaptă cât de repede detaliile planului de apropiere între cele două firme. În opinia lui Emmanuel Macron, ministrul francez al Economiei, "această apropiere ar permite creearea unui campion european ce i-ar putea concura pe mai marii chinezi ai sectorului". Ministrul estima de asemenea că centrul de cercetare şi dezvoltare al noului concern ar urma să fie situat în Franţa. Cum era de aşteptat, sindicatele de la Alcatel-Lucent se declară îngrijorate, nu atât pentru viitorul concernului cât pentru locurile de muncă din Franţa. Trebuie spus că în numeroase domenii cele două firme au activităţi similare deci o suprimare mai mult sau mai puţin masivă de posturi în caz de fuziune pare inevitabilă, scrie RFI.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel