Noile plafoane la energie electrică. ANRE anunţă cine depune declaraţie pe propria răspundere

Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels

ANRE a anunţat cine trebuie să depună declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie la adresa de domiciliu/reşedinţă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care plafonează preţurile la curent electric, iar milioane de români sunt afectaţi. Conform legii, fiecare client casnic care are mai multe adrese poate beneficia de plafonare la doar una dintre acestea. Astfel, chiriaşii ar urma să plătească 1,3 lei/KWh de la 1 ianuarie 2023, ei neavând contracte de furnizare de curent electric pe numele lor la adresele unde locuiesc.  CITEŞTE AICI PREVEDERILE LEGII

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy, a explicat la Digi24 cine trebuie să depună declaraţie pe propria răspundere pentru a beneficia de plafonare, dar şi când vor fi puse la dispoziţie modelele de cerere. 

"Nu trebuie să depună declarație sau cereri toți consumatorii de energie. Absolut toți care au singur loc de consum și un singur contract de energie vor beneficia, dacă se încadrează, de plafon. Nici în cazul celor care au mai multe locuri de consum nu e nevoie de declarație sau cerere la furnizor.

Legea spune că dacă sunt mai multe locuri de consum, furnizorul aplică plafonul pentru adresa care corespunde cu domiciliul din cartea de identitate.

Dacă furnizorul poate să identifice adresa de consum, automat aplică plafonul, dacă sunt îndeplinite criteriile de limită de consum pentru adresa respectivă.

Dacă clientul nu e de acord cu aplicarea plafonului pentru adresa de domiciliu, abia atunci trebuie să depună declarația și să spună pentru care să se aplice plafonul. Principiul e că pentru un singur loc de consum se aplică acest plafon”, a explicat Zoltan Nagy. 

Când vor fi puse la dispoziţie modelele de declaraţii

"Azi sau mâine vom posta pe site-ul Autorității modele de cerere și declarații pentru fiecare categorie care e nevoită să depună aceste cereri. În cazul celor trei categorii, cei care folosesc aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii și familiile monopartentale - pentru ei nu e termen.

Regula e că plafonul de 68 de bani se aplică în următoarea lună după depunerea cererii. De exemplu, dacă depun în ianuarie se aplică plafonul în februarie. E în interesul fiecăruia să depună cât mai repede. Cine nu depune, va beneficia de plafon în funcție de consumul în care se încadrează sau de cel de 1,3 lei. Foarte mulți dintre consumatori - peste 90% - nu vor fi în situația să depună vreo cerere. Foarte mulți vor beneficia automat de plafon pentru că se încadrează în limitele de consum", a explicat oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel