EXCLUSIV  Noi tarife la energie. Anunțul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre plafoane

Fotografie de la Tayssir Kadamany, Pexels
Fotografie de la Tayssir Kadamany, Pexels

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunţ important despre plafoanele de preţuri la energie, în cadrul dezbaterii "Reinventarea pieței, soluție la criza energetică?", organizată de DC MEDIA GROUP. 

"Dacă vorbim de noua piaţă de energie electrică, eu tocmai vin de la Bruxelles, unde am avut Consiliul pe Energie. Unul din punctele de discuţie a fost "new market design". Vorbim de noul regulament de piaţă care se discută şi se negociază la Bruxelles. Noutăţile sunt lucruri despre care şi noi în România vorbeam de ceva timp: predictibilitatea preţurilor, stabilitatea preţurilor, contracte pe termen lung. Iată că şi de la Bruxelles, în discuţii cu colegii din celelalte state, Comisia a venit cu propunerea de a folosi pe scară largă contractele de tip PPA, care se regăsesc şi în legislaţia românească. Prin noul regulament, acest lucru va fi mai bine pus la punct. 

Vorbim şi de contracte pentru diferenţă, acele contracte de tip CFD care să se aplice cu neutralitate tehnologică, deci nu numai pentru energie regenerabilă, ci şi pentru energie nucleară şi alte tipuri de energie. 

Un lucru pozitiv, pentru care ne batem împreună cu alte state, este ca din acele contracte pentru diferenţă partea de plus care se strânge la buget într-un fond, într-un moment în care preţul pieţei este peste acel strike price, să se ducă nediscriminatoriu pentru a ajuta populaţia şi industria. 

Acestea sunt principalele direcţii discutate pe noul market design. 

Dacă vorbim de termen scurt, avem o legislaţie până în 31 martie 2025 prin care se plafonează preţurile către populaţie, industrie şi impune un mecanism de achiziţie la un preţ competitiv, peste preţul unor contracte de tip hedging", a declarat Virgil Popescu. 

"Se pot schimba aceste plafoane? Am văzut că ANRE a pus în discuţie noile tarife valabile de la 1 aprilie în dezbatere publică", a întrebat Elena Cristian, analist DC BUSINESS. 

"Nu, nu discutăm în acest moment la Guvern despre modificarea acelor plafoane. Aşteptăm să vedem deciziile ANRE, dar de principiu plafoanele rămân!", a concluzionat Virgil Popescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel