Noi modificări la Codul Fiscal! Toți românii vor beneficia de o reducere de TVA

[] []

22 oct 2015 / 23:10
Salveaza PDF Comentarii
amnistie fiscala
amnistie fiscala

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, de la 1 ianuarie, vor fi reduse TVA la apă - la 9% - și impozitul pe dividende - la 5%. În același timp, Executivul va majora plafoanele microîntreprinderilor - de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că TVA la apă va fi redusă de la începtul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial. Măsura ar urma să aibă un impact bugetar de 250 milioane de lei.

Eugen Teodorovici estimează că, în urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va creşte, iar preţurile multor produse şi servicii în economie vor scădea, transmite Mediafax.

Totodată, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016. Măsura se va aplica pentru sumele primite în 2016, aferente dividendelor realizate în acest an.

[citeste si]

Microîntreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi.

Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% - dacă firma are un salariat - şi la 1% - dacă angajează două persoane. Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o anumită perioadă, fără discontinuităţi.

De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învăţământul preuniversitar.

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24