Nicușor Dan scrisoare către ALDE Europa

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a transmis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Partidului ALDE Europa, Hans van Baalen, şi preşedintelui Grupului Europarlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, precum şi europarlamentarilor ALDE. În scrisoare susţine că preşedintele formaţiunii afiliate din România, Călin Popescu Tăriceanu, "a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai luptei anti-corupţie şi o ameninţare majoră pentru instituţiile implicate în această luptă". 

"Vă scriu această scrisoare ca urmare a acţiunilor recente ale ALDE România. Sunt convins că sunteţi la curent cu evenimentele recente care au avut loc în România. O încercare a Guvernului României, din care ALDE face parte ca membru în coaliţia de guvernare, de a adopta o ordonanţă ce decriminalizează fapte de corupţie (sau asociate) a stârnit cele mai mari proteste de după căderea Comunismului. La momentul în care scriu această scrisoare, Guvernul a cedat în faţa voinţei populare şi a abrogat această ordonanţă revoltătoare, dar sunt profund îngrijorat de susţinerea pe care ALDE România a dat-o acestei încercări de blocare a luptei anti-corupţie", se arată în textul scrisorii. 


Dan reaminteşte că în noaptea de 31 ianuarie Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Codul Penal, precum şi un proiect de lege privind graţierea, "fără o dezbatere publică corespunzătoare, fără a se consulta cu puterea judecătorească şi fără o dezbatere parlamentară". 

"Vă reamintesc că persoane cu funcţii de conducere, membrii importanţi ai partidelor PSD şi ALDE, sunt în prezent trimise în judecată pentru infracţiuni la care se referă ordonanţa. Astfel, preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, în prezent Preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost deja condamnat pentru fraudă electorală şi are în prezent un proces în care este acuzat de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 200.000 lei. Domnul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi Preşedinte al Senatului, este de asemenea trimis în judecată. Cei doi au fost principalii arhitecţi ai acestei ordonanţe", se precizează în textul scrisorii. 

Nicuşor Dan aminteşte de asemenea că după adoptarea actelor normative au avut loc "cele mai mari demonstraţii de protest de după Revoluţia din 1989 cu peste 600,000 de oameni în stradă pe tot cuprinsul ţării", dar şi că ambasadele străine, Comisia Europeană, organizaţiile internaţionale, asociaţiile magistraţilor "au condamnat la unison această ordonanţă", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel