EXCLUSIV  Nicoleta Pauliuc, despre cazierul supraviețuitorului de cancer: Trebuie să fie curat, după o perioadă. Doar așa vom evita discriminările / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, a vorbit despre discriminările la adresa supraviețuitorilor de cancer, indicând și o soluție.

„Știu exact ce discriminări întâmpină un supraviețuitor de cancer și un bolnav oncologic. (...) Este o temă care preocupă Comisia Europeană, este o temă care este inclusă în planul european de luptă împotriva cancerului, și anume: accesul supraviețuitorilor de cancer la serviciile financiare, la asigurările de sănătate. Este un proiect de lege care acum cunoaște ultima etapă. Îmi doresc, cât timp îi ceri unui supraviețuitor de cancer ca randamentul lui profesional, în momentul în care se întoarce la muncă, să fie același cu al celui care nu a trecut niciodată prin așa ceva, care nu a avut de înfruntat niciodată un război, să fie privit ca un om normal. Proiectul legislativ are drept obiect o reglementare în această zonă, dreptul la uitare, aș spune eu cazierul medical al supraviețuitorului de cancer, după o anumită perioadă, să fie curat. (...) Trebuie să fie privit ca un om care a reușit în acest război”, a spus Nicoleta Pauliuc. Declarațiile au fost făcute în cadrul confereinței „Quo Vadis 2022!” - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate-soluție pentru finanțarea sănătății, eveniment organizat de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group.

Amintim că bolnavii de cancer şi apropiaţii lor vor primi un strop de alinare. „Aproape 100.000 de români primesc anual acest diagnostic crunt, care poate să sune uneori ca o condamnare la moarte. Tuturor le spun: Nu abandonaţi niciodată, absolut niciodată. Păstraţi-vă speranţa în inimi şi luptaţi. Ajutorul este pe drum. Reamintesc că Parlamentul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o prin care se acordă tratament psihologic gratuit bolnavilor de cancer şi concediu plătit aparţinătorilor acestora care îi însoţesc la tratament. De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, Administraţia Prezidenţială a prezentat Planul Naţional de Combatere a Cancerului – o strategie integrată care, pusă în aplicare în următorii ani, va scădea semnificativ mortalitatea cauzată de aceste afecţiuni şi va îmbunătăţi viaţa bolnavilor. Nu în ultimul rând, în decembrie, Legislativul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o prin care prima duminică din fiecare lună iunie va fi Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Sper să ne întâlnim cu toţii atunci şi sper ca fiecare bolnav oncologic să urce în curând în trenul supravieţuitorilor. Multă sănătate tuturor”, scria pe Facebook Nicoleta Pauliuc, învingătoare a cancerului.

Conferinţa Quo Vadis 2022! Ediţia 4 Asigurări private sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel