Nicolai: "Numirea directă a procurorilor-șefi ignoră CE". Băsescu i-a cerut în scris lui Pivniceru să renunțe la concurs

ponta_basescu
ponta_basescu

Europarlamentarul Norica Nicolai critică decizia ministrului interimar al Justiției, Victor Ponta, de a numi direct procurorii-șefi, explicând că asemenea decizie poate fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de statul român în fața Comisiei Europene (CE). La fel ca președintele Băsescu, Ponta nu agrează formula de selectare a procurorilor-șefi bazată pe concurs și propusă de CE. În acest sens, Traian Băsescu dezvăluia pe 12 martie că i-a cerut în scris Monei Pivniceru să renunțe la sistemul de selecție cerut de CE, lucru pe care fostul ministru al Justiției a refuzat să-l facă.

"Plecând de la conferința pe care tocmai am organizat-o la Bruxelles cu referire la cuprinsul MCV-ului pentru România și luând în considerare recentele evoluții de pe scena politică, consider că nerespectarea procedurilor convenite cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la numirea procurorilor șefi (ai Parchetului și ai DNA) ar dovedi de fapt că politicienii români nu sunt interesați de a clarifica situația MCV, ci doar de numirea fără respectarea nici unui fel de criterii a acestor persoane", spune Norica Nicolai într-un comunicat de presă.

Ignorarea procesului de selecție poate aduce un prejudiciu justiției române
"De aceea, părerea mea este că, în procesul de numire a procurorilor-șefi, România ar trebui să se consulte cu reprezentanții Comisiei Europene în legatură cu existența și menținerea acestor criterii de selecție convenite, întrucât posibilitatea numirii directe ar putea fi considerată o nerespectare a angajamentelor luate de Statul Roman și ar risca să contureze ideea interesului clasei politice de a controla justiția", mai spune europarlamentarul.
Ponta, consens cu Băsescu cu privire la procedura de numire
Premierul Victor Ponta a declarat vineri că își va asuma propuneri directe la șefia DNA și PG. Președintele Traian Băsescu declara recent la o emisiunea televizată că nu agrează procedura de numire prin concurs a procurorilor-șefi, cerută de Comisia Europeană, motiv pentru care i-a scris o epistolă ministrului Mona Pivniceru.
Băsescu i-a cerut lui Pivniceru să nu respecte procedura impusă de CE
"Nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu metoda asta de alegere a procurorilor-șefi, cu selecție, cu concurs. De aceea i-am scris și o scrisoare d-nei Mona Pivniceru, cu mult înainte de primul exercițiu de selecție. Noi nu avem în lege ce ne cere Comisia Europeană. La noi scrie că ministrul propune, CSM analizează, iar președintele decide. Acest filtru este suficient. I-am scris d-nei ministru că sunt gata să o susțin dacă adoptă măsura legală", spunea Băsescu pe 12 martie.
Mona Pivniceru a decis însă să meargă pe prevederile Comisiei Europene și a demarase procedura de concurs, cerând propuneri de la șefii parchetelor din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel