Nicolăescu recunoaște că farmaciile ne păcălesc. Ce măsuri va lua

eugen_nicolaescu
eugen_nicolaescu

Ministrul Sănătății a declarat că va introduce o nouă normă, prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internațional, prin care să oblige medicii să informeze pacienții cu privire la medicamente, de la generice până la original.

Diferența dintre cele două feluri de medicamente este una de preț. Atunci când o firmă lansează un nou medicament, aceasta are dreptul să-l producă în exclusivitatea timp ce zece ani. Apoi, apar genericele, adică medicamente care copiază compoziția celui original, dar care sunt mai ieftine. Eugen Nicolăescu a declarat că farmaciile vor fi obligate să asigure pacientului medicamentul respectiv în termen de 24 de ore, chiar dacă este mai ieftin și să nu ofere alternativa mai scumpă. 

Eugen Nicolăescu a explicat că s-a gândit la această normă pentru "a-i feri pe pacienți de abuzuri", scrie hotnews.ro.

Ministrul Sănătății a mai spus că "Noi vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014.  În acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, şi pacientul să decidă, să opteze. Legea de azi spune în felul următor: că dacă mergeţi la farmacie care are contract cu CAS şi nu are medicamentul respectiv, în 24 de ore are obligaţia să vi-l aducă. Dacă nu, la reclamaţia dumneavoastră, Casa poate sancţiona acea farmacie. Deci cadru există, însă ceea ce se întâmplă sunt deficienţe de funcţionare", scrie Capital.

Măsura va fi introdusă în Contractul-Cadru din 2014 și este prevăazută în programul de reforme al Ministerului Sănătății convenit cu FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel