Nicolăescu: am putea avea referendum în două tururi

PLEN REUNIT - SEDINTA - SUSPENDARE - TRAIAN BASESCU
PLEN REUNIT - SEDINTA - SUSPENDARE - TRAIAN BASESCU

Parlamentul ia deja în calcul şi o decizie a CCR care nu va tranşa direct situaţia la referendum. Eugen Nicolăescu a explicat că, în acest caz, s-ar putea lua decizia organizării unui al doilea tur de scrutin la referendum. Dacă CCR lasă decizia în mâna Parlamentului, această ipoteză prinde contur. Parlamentul nu are voie prin Constituţie să demită preşedintele, tocmai de aceea este nevoie de o nouă consultare populară.

În ipoteza unui nou referendum se va renunţa la cvorum. Acest lucru se va face prin modificarea legii referendumului şi în special a articolului 10 din această lege.

"Dacă la nivelul Curţii se va opta pentru această variantă, nu s-au întrunit condiţiile pentru confirmarea rezultatelor referendumului, această concluzie va fi comunicată Parlamentului. Parlamentul, tot în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale va trebui să decidă calea de urmat. Şi atunci, probabil, la nivelul Parlamentului va trebui să vedem care este calea de urmat. Eu cred că în acest moment o singură cale are Parlamentul şi anume să constate că nu este simetrie juridică între alegerea şi demiterea preşedintelui, că este nevoie să fie completată legislaţia, în sensul de a se finaliza şi demiterea cu un al doilea tur de scrutin, un al doilea referendum, indiferent câţi se prezintă la vot, aşa cum este cu al doilea tur de scrutin la alegerea preşedintelui şi să se continue referendumul cu al doilea tur de scrutin. Eu cred că asta este calea corectă şi calea legislativă, impusă chiar de spiritul Constituţiei", susţine Nicolăescu, citat de RFI.

DeCe News a explicat această ipoteză încă de ieri. Conform unor decizii luate de CCR este posibilă adoptarea unui cod electoral, care să devină legea de căpătâi la alegerile locale. Prin acest cod s-ar elimina cvorumul pentru orice tip de scrutin, inclusiv pentru alegerile locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel