Nicio bancă nu mai este „prea importantă pentru a fi lăsată să pice” în Marea Britanie

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

„Acționarii și investitorii, nu contribuabilii, vor fi primii la rând pentru a suporta costurile crizei. Nicio „bancă nu mai este prea importantă pentru a fi lăsată să pice”, a adăugat banca centrală.

„Acționarii și investitorii, nu contribuabilii, vor fi primii la rând pentru a suporta costurile crizei. Nicio „bancă nu mai este prea importantă pentru a fi lăsată să pice”, a adăugat banca centrală.

Cele mai mari bănci din Marea Britanie nu mai sunt „prea mari pentru a eșua” în urma eventualelor șocuri financiare viitoare, iar acționarii mai degrabă decât contribuabilii sunt gata să suporte costurile, a transmis, vineri, Banca Angliei, potrivit Eastern Eye.

În urma unei analize majore a opt creditori – inclusiv Barclays, HSBC, Lloyds și NatWest – BoE a concluzionat „că orice bancă majoră din Regatul Unit ar putea pica astăz rămânând deschisă și continuând să ofere servicii bancare vitale economiei.

„Acționarii și investitorii, nu contribuabilii, vor fi primii la rând pentru a suporta costurile, situația depășind ideea „prea mare pentru a eșua”, a adăugat banca centrală.

În urma crizei financiare globale în urmă cu mai bine de un deceniu, contribuabilul din Regatul Unit a pompat 137 de miliarde de lire sterline în băncile țării, putând, în același timp, să beneficieze de un sprijin semnificativ al BoE.

Guvernul a preluat, de asemenea, controlul asupra Royal Bank of Scotland – redenumită NatWest înainte de revenirea recentă în sectorul privat.

În ciuda salvarilor, „perturbarea sistemului financiar a contribuit la recesiunea Regatului Unit și globală care a urmat. Nu putem uita aceste lecții”, a adăugat vineri BoE.

Banca centrală publica prima evaluare a celor opt bănci majore din Regatul Unit pentru pregătirea rezoluției în cadrul evaluării.

RAF „este o parte esențială a răspunsului Marii Britanii la criza financiară globală și demonstrează cum Marea Britanie a depășit ideologia „prea important pentru a fi lăsat să pice”, a declarat Dave Ramsden, guvernator adjunct pentru piețe și servicii bancare la BoE.

„Autoritățile britanice au dezvoltat un regim de rezoluție care reduce cu succes riscurile pentru clienți și sistemul financiar și protejează mai bine fondurile publice ale Regatului Unit.”

Celelalte patru bănci evaluate au fost Nationwide, Santander UK, Standard Chartered și Virgin Money UK.

Risc de recesiune la nivel global, avertizează Banca Mondială. Războiul Rusia-Ucraina este cauza

Banca Mondială face un avertisment îngrijorător pentru țările din întreaga lume. Există un risc de recesiune, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Războiul Rusia-Ucraina produce o serie de efecte negative pe tot Globul, printre care declinul economic. Banca Mondială avertizează țările din întreaga lume că se află în risc de recesiune. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, intitulat ”Perspective econo­mice globale“, toate problemele pe care le cauzează războiul se îmbină cu cele provocate de pandemia de coronavirus, notează Mediafax.

Deja există o serie de consecințe neplăcute, precum: blocajul lanţurilor internaţionale de aprovizionare sau scumpirile la multe produse. ”La puţin peste doi ani după ce COVID-19 a provocat cea mai profundă recesiune globală de după al Doilea Război Mondial, economia mondială este din nou în pericol. De data aceasta se confruntă cu o inflaţie ridicată şi o creştere lentă în acelaşi timp. Chiar dacă o recesiune globală este evitată, inflaţia mare ar putea persista timp de câţiva ani. Pe fondul războiului din Ucraina, al inflaţiei în creştere şi al ratelor dobânzilor în creştere, creşterea economică mondială este de aşteptat să scadă în 2022. Acum este posibil să avem câţiva ani de inflaţie peste medie şi de creştere econo­mică sub medie, cu consecinţe potenţial destabilizatoare pentru econo­mi­ile cu venituri mici şi medii“, potrivit lui David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.

Urmează luni dificile din punct de vedere economic și nu numai. Prognoza economică pentru următoarele luni este o creștere de 2,9 %, față de 4,1% cât era prevăzut de experții financiari în ianuarie 2022. ”Creşterea preţurilor la energie şi alimente, împreună cu perturbările lanţurilor de aprovizionare şi comerciale declanşate de războiul din Ucraina şi adaptarea necesară ratelor dobânzilor care este în curs de desfăşurare reprezintă cele mai importante motive ale scăderii prognozei de creştere economică“, mai afirmă preşedintele Băncii Mondiale. Totodată, războiul din Ucraina duce la sporirea inse­curității alimentare, a sărăciei, a inflației și a vulnerabilității financiare, mai arată raportul citat.

”Prosperitatea pe termen lung va depinde de revenirea la o creştere mai rapidă şi de un mediu politic mai stabil. Există motive întemeiate să ne aşteptăm că, odată cu încetarea războiului din Ucraina, vor fi eforturi care vor veni inclusiv din partea Grupului Băncii Mondiale pentru a reconstrui economia ucraineană şi a relansa creşterea economică mondială. Între timp, factorii de decizie de pretutindeni trebuie să lupte împotriva celorlalte crize care sunt în dezvoltare în lume: catastrofa preţurilor mai mari la alimente şi energie, ameninţarea inflaţiei mari prelungite, creşterea inegalităţii şi a instabilităţii, schimbările climatice şi surplusul de datorii în creştere“, a mai precizat David Malpass.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel