Ministrul Economiei Constantin Niță, pentru DCNews:Decizii importante pentru sprijinirea exporturilor

Ministrul Economiei Constantin Niță a dezvăluit, într-un interviu pentru DCNews, principalele decizii economice pe care le va lua Guvernul, pentru atragerea de investiții străine. Discuția, în 14 iulie, a pornit, normal de Ziua Franței, de la  colaborarea de succes Renault-Dacia.

L-am întrebat pe dl. ministru Niță cum apreciază povestea Dacia-Renault. ”Mă bucură succesul Dacia pe piețele internaționale, a răspuns, iar astăzi, la 15 ani de la privatizare, putem spune că s-a realizat o sinergie cu efecte benefice atât pentru investitor, cât și pentru economia României. În perioada 2004-2013, volumele de vânzări ale Dacia au crescut de 18 ori, fiind livrate 2,7 milioane vehicule, cu o cifră de afaceri în 2013 de 4,48 miliarde de euro. Dacia  are o pondere în PIB-ul României de 2,9% și reprezintă 8% din ponderea exporturilor. De altfel, industria auto și de componente este un domeniu de bază al economiei, iar datele oficiale arată o cifră de afaceri de 15,9 miliarde euro realizată în anul 2013. Ponderea acestui sector la export este de 14,3%”, a răspuns ministrul Constantin Niță.

-Care este strategia guvernamentală pentru viitorul industriei auto ?

-România va continua să sprijine dezvoltarea industriei auto, industrie care poate genera creștere economică și, implicit, poate genera  noi locuri de muncă. Sprijinul va fi încadrat în strategia generală pentru stimularea exporturilor.

Guvernul are în vedere intensificarea acțiunilor cu impact la nivelul exporturilor și, în acest fel, valorificarea producţiei din sectoarele strategice. Acestea sunt: industria auto, producţia de componente auto, instrumentele financiar bancare complexe, lucrările de construcţii. 

-Concret?

-A fost adoptat un act normativ pentru sprjinirea investitiilor care promovează dezvoltarea regională, prin crearea de noi locuri de muncă, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat fiind 1 august 2014 - 31 decembrie 2020. În același timp Guvernul încurajează și susține autoritățile locale în vederea înființării de noi parcuri industriale, științifice și tehnologice dotate cu acces la utilități și infrastructura minimă necesară.

Guvernul este preocupat de menținerea locurilor de muncă și păstrarea investițiilor, respectiv de atragerea de noi investitori. În acest sens, s-au luat câteva măsuri esențiale pentru consolidarea climatului fiscal favorabil: neimpozitarea profitului investit ,de la 1 iulie, și reducerea CAS, începând cu această toamnă.

-Certificatele verzi îi pun pe fugă pe investitori?

-Este drept că, din 2011, România s-a confruntat cu creșterea costurilor energiei electrice. Consecinţele acestor creşteri de preţuri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le competitivitatea pe piaţa internă europeană şi, mai ales, afectându-le poziţia pe piaţa concurenţială globală. Având în vedere aceste riscuri, dar şi  posibilul trend descrescător al consumului de energie, atât în România cât și în Uniunea Europeană,  este necesară sprijinirea consumatorilor electrointensivi. Astfel, am pus la punct diverse politici, una dintre acestea fiind exceptarea parţială de la plata certificatelor verzi. Măsura va avea ca efect stabilizarea activităţii industriale şi asigură premiselor pentru noi investiţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel