Negrescu, replică pentru Orban. Apel la Iohannis în plin scandal

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Victor Negrescu i-a dat o replică lui Ludovic Orban care a atacat PSD și a spus că România nu este pregătită să preia Prețedinția UE. Ministrul Afacerilor Europene a făcut un apel și către președintele Klaus Iohannis.

„Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis astăzi să rupă unilateral consensul național în jurul proiectului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituțiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele și patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în țară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Președinția Consiliului UE.

În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naționale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Membrii din toate partidele, inclusiv PNL, ai celor trei comisii responsabile din Parlament, au aprobat în unanimitate temele de interes ale Președinției și au susținut eforturile logistice deja realizate.

România, în grafic

România se află în grafic cu toate elementele organizatorice, fapt recunoscut și comunicat public cu ocazia vizitei recente la București a Secretarului General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen. Această constatare este susținută și de faptul că partenerii noștri din Trio-ul de Președinții din care facem parte, Finlanda și Croația, au ținut să menționeze acest lucru public la fiecare întâlnire.

Mai mult decât atât, România este deja în postura de a fi implicată în foarte multe dosare, jucând rolul de „Președinție din umbră" a Consiliului Uniunii Europene, fără să întâmpine niciun fel de dificultăți. Am mai spus-o public: această Președinție nu este a unui ministru sau a unui Guvern, ci a fiecărui român.

De aceea am construit fiecare etapă de pregătire cu maximă transparență, prin consultări publice repetate și implicarea profesioniștilor din sistemul public românesc și din statele cu experiență în exercitarea Președințiilor.

Fac un apel în acest sens la PNL și la președintele României, Klaus Iohannis, să se asigure că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene nu este politizată și că pe viitor se evită astfel de luări de poziție publică!”, a precizat Negrescu într-un drept la replică adresat lui Ludovic Orban.

Notă: Intertitlul aparție redacției

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel