Negocieri Guvern. USR cere Ministerul Justiției

Delegaţia USR care va participa la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea prim-ministrului va transmite preşedintelui Klaus Iohannis că USR nu va susţine niciun fel de variantă guvernamentală alături de PSD, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, deputatul Dan Barna. 

"USR va participa la consultările care vor avea loc la Cotroceni în zilele următoare. Mandatul pe care delegaţia noastră îl va avea în urma deciziei Biroului Naţional din această seară stabileşte următoarele: USR nu va susţine niciun fel de variantă guvernamentală alături de PSD. Este o primă poziţionare foarte explicită. În măsura în care preşedintele va propune un premier cu credibilitate şi integritate, luăm în calcul susţinerea unei astfel de variante, un premier care să asigure la rândul său o echipă guvernamentală de acelaşi calibru, persoane profesioniste şi cu integritate şi credibilitate socială", a declarat Dan Barna, miercuri, după o şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului. 

În plus, în varianta unui astfel de premier, cei de la USR ar solicita portofoliul Justiţiei, pentru a avea garanţii că "justiţia va rămâne a societăţii", şi nu "a cuiva în mod personal". 

"Pentru noi, elementul cel mai important este asigurarea garanţiilor în ceea ce priveşte justiţia din România şi netransformarea acesteia într-un serviciu personal cum a încercat PSD de luni de zile. (...) Pentru asigurarea garanţiilor în ceea ce priveşte justiţia, am solicita, în situaţia în care se va ajunge la o astfel de variantă în urma consultărilor, să propunem noi ministrul Justiţiei, tocmai pentru a ne asigura că justiţia va rămâne a societăţii şi a României, şi nu a cuiva în mod personal", a precizat deputatul USR. 

Reforma electorală, discutată cu Iohannis

Potrivit acestuia, un alt subiect pe care cei de la USR vor să îl discute cu preşedintele Iohannis este reforma electorală. 

"Un alt element pe care îl vom solicita la aceste consultări este o reformă electorală reală, într-un timp foarte scurt, pentru că este cu adevărat necesară revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Ceea ce am văzut la ultimele alegeri locale, primari aleşi cu 7-8% din votul electorilor din oraşe mari, cum a fost la Craiova, este clar o problemă de reprezentativitate a actului democratic până la urmă", a adăugat Barna. 

Delegaţia USR la consultările de la Cotroceni va fi formată din preşedintele interimar Elek Levente şi primii patru vicepreşedinţi ai partidului în ordinea numărului de voturi obţinute la ultimul Congres, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel