Negocieri blocate pentru noul Guvern. Ședință anulată! Chirieac, despre premierul rotativ: Prima dată în România. Nici în Israel nu funcţionează

Bogdan Chirieac, analist politic, a vorbit despre strategiile puse în aplicare de partide și de ce nu au ajuns până acum la o înțelegere privind noul premier și următorul program de guvernare. 

Ultima rundă de negocieri pe programul de guvernare, care trebuia să aibă loc în această după-amiază, de la ora 16:00, s-a anulat, a relatat România TV. Decizia vine după ce Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-au întâlnit 15 minute la Guvern, dar nu au ajuns la un consens pe numele premierului. 

Bogdan Chirieac, analist politic, a intervenit în direct la postul TV unde a explicat strategiile partidelor din ultimele zile și care este miza. 

”Deocamdată sunt orgoliile. Eu sunt convins că PNL, cu 116 parlamentari, nu poate avea neapărat pretenția să facă Guvernul în jurul lui. PSD-ul are 157 de parlamentari. Dacă nu, o să meargă cu USR dar nu mai au majoritate împreună. Eu cred că se va ajunge la un consens. Am înțeles că s-ar merge pe această idee a premierului rotativ. E prima dată în România când s-ar întâmpla așa ceva, după modelul Israelian. Nici în Israel nu a funcționat, se speră să funcționeze acum. Eu cred că vom avea premier în această săptămână, totul este ca cei doi președinți de partid, domnul Marcel Ciolacu și domnul Florin Cîțu, să stabilească cine dintre domniile lor va merge primul în funcția de premier”, a declarat Bogdan Chirieac. 

Anticipatele, singura soluție?

Întrebat despre eșecul negocierilor pentru noul premier și eventualitatea unor alegeri anticipate, Bogdan Chirieac a răspuns: 

”Anticipatele, de la bun început, erau o soluție bună. Din toate punctele de vedere. Se pare că e greu să le facem, anticipatele în România. Eu nu sunt pesimist. Eu sunt convins că în acest moment, majoritate în Parlamentul României poate să facă ori PSD cu USR, cu UDMR, ceea ce e foarte greu de crezut, pentru că USR are gânduri mari în 2024, sau poate să mai facă majoritate PSD cu PNL, sigur și UDMR, dar UDMR nu mai e esențial în momentul acela. Eu cred că se vor înțelege. Singura problemă, persoana premierului și rotativa asta trebuiau stabilite de la început. Dacă premierul va fi generalul Ciucă atunci va fi o mare problemă pentru că programul de guvernare nu l-a inclus și pe domnia sa. Candidatul PNL pentru funcția de prim ministru, acum când vorbim, este domnul Florin Cîțu. Când o să îl auziți pe domnul Florin Cîțu că iese și spune altceva atunci să credem”, a mai declarat Bogdan Chirieac. 

VEZI ŞI Cîţu, Ciolacu şi Kelemen Hunor ar fi bătut palma, Ciucă premier. Chirieac arată "singura problemă": Sunt presiuni foarte mari

Unde este Iohannis?

”Președintele a spus că atunci când se înțeleg să meargă la domnia sa. Se pare că durează și nu e de bun augur. Greu de ajuns, mai ales cu țara în criză. PSD îl vrea pe Marcel Ciolacu, să fie primul la rotativă, iar Florin Cîțu ar fi următorul cu PNL, ceea ce ar însemna că PNL ar organiza și alegerile din 2024. Și aici este un aspect, că poate PSD s-ar putea gândi că poate vrea el să organizeze alegerile din 2024 și atunci vor să aibă ei prim-ministru. E ceva nou în politica românească. Așteptăm și vedem. Este acest blocaj în persoana primilor miniștri. A mai fost o înțelegere de nivel înalt în România, USL-ul. Victor Ponta premier, Crin Antonescu președinte. Doamne ce bine ar fi fost pentru țară. Știți bine că nu s-a putut finaliza această înțelegere”, a completat Bogdan Chirieac. 

CITEȘTE ȘI: Cîţu, Ciolacu şi Kelemen Hunor ar fi bătut palma, Ciucă premier. Chirieac arată "singura problemă": Sunt presiuni foarte mari 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel