"Ne aşteptăm la creşteri uriaşe de preţuri". Elena Cristian, despre majorarea pensiilor: Din punctul meu de vedere, este o indexare cu rata inflaţiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Elena Cristian, redactor-șef DCBusiness, a vorbit despre majorarea pensiilor, în raport cu situația economică din România.

"În ceea ce priveşte majorarea cu 10% a punctului de pensie şi majorarea cu 200 de lei a pensiei minime, este un prim pas pentru că această majorare nu acoperă rata inflaţiei, nu acoperă majorările de preţuri din ultimul an. Atunci când vorbim de rata inflaţiei, noi vorbim de rata globală a inflaţiei. Însă, dacă ne raportăm la cursul zilei de consum, la produsele din coşul de consum, această rată a inflaţiei este undeva la 30%. Sper ca în viitorul apropiat să se facă o evaluare clară şi să se vină cu o listă de compensaţii", a spus Elena Cristian, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

"Ne aşteptăm la creşteri uriaşe de preţuri"

"Când se calculează rata inflaţiei, se iau în calcul cam 60.000 de produse - iahturi, diamante, maşini de lux, dar şi pâinea, tarifele la energie electrică, tarifele la gaze. Pensionarii la care ne referim nu vor cumpăra nici iahturi, nici diamante şi nici maşini de lux. Pensionarii îşi cumpără produsele de bază, iar la aceste produse rata inflaţiei este undeva la 30% la sfârşitul anului. Pentru anul viitor, se preconizează o rată a inflației între 8% şi 10%. Ne aşteptăm la creşteri uriaşe de preţuri la produsele de bază şi în anul care vine.

Este clar că avem nevoie de o proiecţie pe termen lung pentru aceste pensii, dar să ţinem cont de angajamentul din PNRR care nu lasă Guvernul să facă majorări prea mari de pensii - decât în condiţiile în care economia va creşte substanţial, PIB-ul va creşte foarte mult - pentru a nu depăşi cele 5 procente din PIB, pentru ca aceste cheltuieli cu pensiile să nu depăşească acel nivel asumat de ministrul Ghinea la negocierile PNRR. Prin urmare, este nevoie de măsuri urgente în perioada următoare", a spus redactorul-șef DCBusiness.

"Este o indexare cu rata inflaţiei"

"Aceasta nu este o majorare propriu-zisă, din punctul meu de vedere, ci este o indexare cu rata inflaţiei. Însă, dacă această indexare se va acorda la pachet cu celelalte măsuri promise - compensații pentru facturile la energie şi gaze, plafonarea tarifelor, acel ajutor de 1200 de lei pentru pensionari - viaţa pensionarilor va fi mai uşoară. În urma cifrelor, mă întreb de unde va lua Guvernul bani, pentru că ştiu că nu sunt bani în acest moment. Este un efort uriaş întocmirea bugetului, pentru a se găsi resurse pentru acest pachet social. Sper ca Guvernul să găsească resurse, să meargă spre evaziunea fiscală, să meargă spre colectare", a mai spus Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel