Nazare, apel la prudenţă după cifrele privind economia. Solicitare către ANAF

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, face un apel la prudenţă în contextul cifrelor pozitive anunţate de INS privind economia. 

"Romania a înregistrat pe primul trimestru o revenire aproape integrală din contracția economică generată de criza sanitară, potrivit datelor semnal publicate astăzi de INS. Primul trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului 2020, consemnează o reducere marginală de numai 0,2%.

Prin comparație, zona euro și UE au înregistrat încă un decalaj anual în primul trimestru de -1,8%, respectiv -1,7%. În același timp, datele indică o creștere secvențială trimestrială a economiei României de 2,8% în trimestrul 1, după performanța de 4,6% înregistrată în trimestrul 4 și 5,5% în trimestrul 3 al anului trecut, în timp ce atât în zona euro cât și UE au consemnat contracții de 0,6 și respectiv 0,4% în primul trimestru al acestui an.

Avansul trimestrial în RO este mult mai ridicat decât cel înregistrat în alte statele membre - spre exemplu FR 0,4%, LT 1,8%, PL 0,9% și SE 1,1%. La acestă performanță au contribuit redresarea industriei, investițiile publice precum și dinamica pozitivă a construcțiilor și a comerțului din acest trimestru.

Datele INS confirmă încă o dată faptul că ne îndreptăm în direcția bună, însă reiterez faptul ca România are în continuare nevoie de prudență și echilibru. Ordonatorii trebuie să fie vigilenți în zona de cheltuieli, care trebuie ținute sub control. Solicit ANAF să continue și să intensifice eforturile în zona colectării. Încă persistă incertitudini legate de evoluția pandemiei, iar programele de susținere a economiei trebuie continuate", transmite ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Ce a anunţat INS

INS: Produsul intern brut a crescut cu 2,8% în primul trimestru. Produsul intern brut a crescut cu 2,8%, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul I din 2021, comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB nu a consemnat nicio modificare, conform datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe serie brută, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,2% în primul trimestru faţă de acelaşi trimestru din anul 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel