Năsui, despre Măsura 3: Statul nu a avut bani pentru promisiunile pe care le-a făcut

Sursa foto: Facebook Claudiu Năsui
Sursa foto: Facebook Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a vorbit despre Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme - şi la ce ar trebui să se aştepte antreprenorii în perioada următoare.

"Statul român nu a avut bani pentru promisiunile pe care le-a făcut. A promis 500 de milioane de euro, mai mult decât aveam finanţare de la Uniunea Europeană. Noi avem un miliard de euro, bani europeni promişi de Uniunea Europeană, cu contract de finanţare, dar mai departe s-au promis un miliard şi jumătate. Asta este sursa problemelor. De acolo au pornit cele mai mari probleme. Au mai fost şi altele - le-am rezolvat - de evaluare a dosarelor, de cum a fost concepută măsura, dar cea mai mare problemă a fost că nu existau bani.

Atunci, ca să rezolvăm problema aceasta, ne-am dus la Ministerul Fondurilor Europene unde am găsit această facilitate REACT - EU din care să luam aceşti bani. Problema este că această facilitate nu este încă programată, din varii motive - o negociere cu comisia care trebuie să aibă loc. Oamenii de pe Măsura 2 aşteaptă banii aceştia. Li s-au promis bani, sunt firme într-o situaţie critice şi ne luptăm să aducem banii cum putem. Şi, atunci, ce facem este că banii care erau pe Măsura 3 îi punem pe Măsura 2, îi folosim pentru a plăti cât mai multă lume. Vom ajunge până la cererea 17.500. Este o evaluare, putem să ajungem chiar mai sus. Apoi, luăm banii aceia şi reactivăm Măsura 3", a declarat Claudiu Năsui, în emisiunea Income Magazine, la Antena 3. 

Ce planuri are ministrul Economiei pentru România

În ceea ce priveşte schema de ajutor pentru HoReCa, de curând, demnitarul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat, iar firmele care aplică trebuie să pregătească doar patru documente: autorizaţiile din 2019 şi 2020, privind coduri CAEN, un certificat constatator de la ONRC, un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care să certifice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri şi licenţa, în cazul în care nu se află deja în baza de date a ministerului.

Potrivit ministrului, aplicaţia pentru HoReCa, dezvoltată de STS, este în faza de testare, iar după promulgarea legii în Parlament şi aprobarea normelor de implementare, beneficiarii vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat.

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a precizat, joi, la evenimentul online "IMM-urile, oxigen pentru România - Ediţia a II-a" organizat de news.ro, că îşi doreşte să sprijine exporturile româneşti, iar în acest sens a iniţiat demersuri pentru reforma sistemului de promovare a exporturilor. Acesta a menţionat că urmăreşte creşterea gradului de internaţionalizare a companiilor româneşti, a competitivităţii produselor româneşti pentru export, creşterea gradului de ocupare a forţei de munca în domeniile aferente şi promovarea produselor şi serviciilor româneşti de calitate şi cu valoare adăugată ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel