Năstase: Vizita Victoriei Nuland avea scop strategic, nu era despre arestarea mea

traian-basescu-implineste-astazi-62-de-ani-adrian-nastase-nu-ii-urez-nimic-sunt-convins-ca-va-avea-ceea-ce-merita-18465999
traian-basescu-implineste-astazi-62-de-ani-adrian-nastase-nu-ii-urez-nimic-sunt-convins-ca-va-avea-ceea-ce-merita-18465999
Fostul premier Adrian Năstase susține că vizita în România a Victoriei Nuland a avut un scop strategic, nu a vizat arestarea sa și consolidarea statului de drept, așa cum ar fi încercat să transmită președintele Traian Băsescu. Iată postarea integrală a lui Adrian Năstase de sâmbătă, de pe blogul personal: "Știu că în aceste zile se discută, public, un alt subiect. Eu aș vrea, totuși, să revin la vizita asistentului secretarului de stat american, Victoria Nuland, în România. Am ascultat-o pe doamna Nuland, și la conferința de presă de la MAE și în briefingul pentru ziariști de la Ambasada SUA, explicând semnificația vizitei sale în România. Ulterior, în 14 ianuarie, Traian Băsescu a ieșit într-o conferință de presă explicând, inelegant și incorect, rostul acelei vizite. “Vreau să vă dau mesajul exact și corect.”Inelegant - pentru că dacă doamna Nuland ar fi vrut ca un alt mesaj, decât cel comunicat public la MAE și la Ambasada SUA, să fie transmis, ar fi făcut lucrul acesta personal. Băsescu a subliniat că oficialul american, a venit în România în calitate de emisar al guvernului american și că a avut de transmis un mesaj extrem de serios, “legat de statul de drept din România care, începând din vara anului 2012, este continu pus sub semnul întrebări.” Nu cred că acestă afirmație corespunde adevărului, pentru următoarele motive:
  1. Doamna Nuland a venit în Europa, în calitate de emisar guvernamental dar nu pentru a transmite un mesaj despre statul de drept în România. Doamna Nuland – care răspunde la Departamentul de stat de Europa și Euroasia – a vizitat, în turneul său, Olanda, Germania, Lituania, România și Franța.
  2. În calitate de emisar al guvernului american, doamna Nuland a făcut, probabil, briefing autorităților locale despre rezultatele negocierilor dintre Israel și Autoritatea palestiniană, despre calendarul retragerii trupelor americane din Afganistan, despre complicațiile dintre Israel și Siria și despre negocierile de la Geneva privitoare la facilitățile nucleare iraniene.
  3. În mod categoric, în acest turneu, s-a discutat despre Parteneriatul estic al UE, despre eșecul de la Vilius (de altfel, în 9 ianuarie, în cadrul turneului, Victoria Nuland s-a întâlnit, în Lituania, cu mai mulți miniștri de externe și experți pe teme de securitate euroatlantică) și, evident, despre Ucraina.
  4. De altfel, în timpul vizitei în Olanda, Victoria Nuland a dat un interviu – extrem de interesant – pentru “Nieuwsuur”, în care precizează diverse nuanțe recente ale poziției americane despre negocierile cu UE, despre Afganistan, despre Irak, despre Siria, despre Iran.
  5. Turneul în Europa a avut, sunt convins, și rolul de a clarifica poziția administrației americane, prin contacte cu parteneri europeni, în legătură cu evoluțiile din Ucraina, inclusiv prin prisma relațiilor cu Rusia. Acest scop al vizitelor se confirmă și prin faptul că imediat după întoarcerea în SUA, în 15 ianuarie (pe 13 și 14 ianuarie doamna Nualnd era încă în Franța), oficialul american a participat la ședința Comitetului de relații externe a Senatului SUA, unde a prezentat o informare despre Ucraina. Nu intru în amănunte dar, este clar că, în baza rezoluției Senatului nr.319, depusă în decembrie 2013 pentru sectorul de afaceri europene și euroasiatice al Departamentului de Stat, Ucraina reprezenta subiectul principal și de aceea, era necesar un turneu de informare în Europa și o evaluare, la fața locului, privind riscurile de instabilitate în regiune (vizita secretarului de stat, John Kerry, în Republica Moldova, s-a înscris în aceeași preocupare de după reuniunea de la Vilnius, inclusiv de a bloca ofensiva Rusiei spre vest).
  6. Dacă emisarul american ar fi venit în România doar pentru a discuta “micile probleme” ale lui Băsescu legate de încercările de “lovituri de stat”, ar fi însemnat că țara noastră este desconsiderată în calitate de partener strategic în această zonă.
  7. De altfel, premierul Ponta a comunicat public că elementele de mesaj vor fi discutate la proxima ședință a CSAT. Nu cred că este vorba de frustrările lui Băsescu legate de suspendarea sa de către Parlament sau de referendumul de demitere.
  8. Probabil, la CSAT, se va discuta și despre apropiata reuniune a NATO, din luna septembrie și despre evoluțiile legate de scutul anti-rachetă.
  9. Nu cred că doamna Nuland s-a mobilizat să vină urgent în România, după declarațiile lui Victor Ponta referitoare la condamnarea mea. În primul rând, pentru că, pe 6 ianuarie, când am fost condamnat și când Victor Ponta a făcut declarațiile respective, Victoria Nuland era deja în avion spre Europa, pe 7 ianuarie ea având întâlniri cu oficialii olandezi.
  10. Sigur, rolul Ambasadei americane la București a fost acela de a da “culoare locală”, prin programul de întâlniri și selectarea jurnaliștilor la briefingul de presă. Oricum, dacă Băsescu este îngrijorat că statul de drept este afectat prin “atacurile la adresa justiției”, pare că pentru ambasadă, mai preocupante, pentru o bună guvernare, sunt “taxele pe stâlpi” și eventuala creștere a redevențelor la petrol și gaze.
Felul în care Băsescu a prezentat, în interes propriu, vizita emisarului american – ca o vizită de dirigenție – riscă să ducă în derizoriu parteneriatul strategic româno-american. Oricum, pentru a înțelege “traducerea” sa legată de semnificația acestei vizite, nu este nevoie de dicționar ci de o bună cunoaștere a lucrărilor lui Freud".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel