Năstase: Totul despre Băsescu și SRI

Fostul premier Adrian Năstase a analizat, pe blogul său, legătura dintre Traian Băsescu și SRI prin prisma discursurilor președintelui. 

"În ultima vreme, am citit, cu interes, discursurile de rămas bun, rostite de Băsescu la instituțiile "statului de drept" (justiție + instituții de forță)", a început Adrian Năstare. 

Întrebări naive

Fostul premier a adăugat că, din discursul președintelui de la "dezbaterea FMP, reiese că Traian Băsescu "a găsit SRI". Adrian Năstase continuă: "Ulterior, la bilanțul SRI, Băsescu a depănat amintiri în același sens: "Când am preluat funcția de președinte al României, SRI avea un director care umbla cu sau folosea mașină de la Sorin Ovidiu Vântu..." Pot fi puse mai multe întrebări naive: Dacă așa l-a "găsit" pe Radu Timofte în decembrie 2004, de ce l-a mai ținut în funcție până la jumătatea anului 2006? Cam un an și jumătate. Doar ca să facă economie la benzină, la mașina de serviciu? Sau a primit sugestii, din afară, să-i mențină pe Timofte și pe Fulga?".

Teama lui Traian Băsescu

Năstase precizează că discursul președintelui, indiferent de loc, a avut tema "depolitizarea" instituțiilor. "În fapt, este vorba de îngrijorarea că cei impuși în diferite posturi ale administrației centrale sau locale (de interes pentru Băsescu) ar putea fi schimbați din funcție, sub acest pretext. E adevărat că unii dintre ei nu fuseseră numiți pe criterii politice, ci pentru că făceau parte dintr-o gașcă, nu dintr-un partid anume. Sunt nenumărate exemple de acest gen", apreciază Năstase. 

Fostul premier spune că a înțeles că nu mai trebuie procedat ca pe vremuri, "când stabilea PSD procurorul șef". Acum, "procedura s-a schimbat, numirea procurorilor șefi nu s-a mai făcut la partid, ci direct la vârf – cazul Daniel Morar – de către Băsescu sau de către Monica Macovei (nu este foarte clar) sau împreună. Eventual prin înțelegeri între președinte și premier (evident că nu între Iliescu și Năstase)". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel