Adrian Năstase, sfat pentru Guvernul Ponta: Ar fi bine să ceară vot de încredere în Parlament. Ce spune Bogdan Chirieac

Fostul premier Adrian Năstase și-a exprimat, duminică, o opinie legată de ce ar trebui să facă premierul Victor Ponta în perioada imediat următoare. Comentând cele afirmate de către fostul premier, analistul politic Bogdan Chirieac consideră că "normal ar fi ca dl Ponta să vadă pe ce picior dansează", după scrutinul din 16 noiembrie.

Adrian Năstase, prezent, duminică la la Târgul de Carte Gaudeamus, unde şi-a lansat volumul "Cele două Românii", a declarat că ar fi bine ca Victor Ponta, în momentul în care va reîncepe sesiunea, în februarie, când ar fi posibilă şi o remaniere guvernamentală, să ceară un vot de încredere pentru echipa sa guvernamentală, care, în opinia sa, ar confirma soliditatea acestei majorităţi.

Potrivit acestuia, forţa guvernului nu poate să fie dată decât de siguranţa votului din Parlament. "Iar, în felul acesta fie printr-o declaraţie politică cerând un vot de încredere pe o declaraţie politică, fie printr-o remaniere cu modificarea configuraţiei Guvernului, se poate verifica soliditatea încrederii structurii parlamentare care, după părerea mea, nu ar trebui să ridice niciun fel de problemă. Dar ea ar fi foarte importantă din punctul de vedere al comunicării publice după această înfrângere cu diferenţe semnificative", a declarat Năstase, citat de Agerpres. 

El a dorit să precizeze că nu doreşte să dea sfaturi, fiind vorba despre o opinie personală.

Consultări regulate între președinte și premier

În plus, acesta a opinat că ar fi necesar ca preşedintele ales, când va prelua funcţia, să stabilească o regulă care "ar fi foarte necesară", şi anume consultări o dată la două săptămâni, de exemplu, cu primul ministru şi preşedinţii celor două Camere, pentru un consens în ceea ce priveşte problemele de politică externă, dar şi priorităţile de legiferare. 

"Sunt multe lucruri pe care ar trebui să le vedem oarecum diferit, dacă nu vrem ca votul acesta să ducă la ceva ce s-ar putea numi un război rece între cele două segmente politice şi în condiţiile în care, sigur, preşedintele Iohannis va încerca într-adevăr să fie un preşedinte al tuturor românilor. Este dificil, fără îndoială, pentru că în perioadele de după alegeri apare întotdeauna o anumită doză de fanatism, apare o anumită formă de radicalizare a opiniilor, a atitudinilor, ceea ce sigur va determina o anumită presiune asupra Cotroceniului. Rămâne de văzut spre ce ne vom îndrepta, spre un război rece, spre unul de tip intern sau o formulă până la urmă de acomodare mai inteligentă între cele două Românii, cum le-aş numi eu", a mai spus fostul preşedinte al PSD. 

”Să nu se trezească în februarie fără Guvern”

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarația recentă a fostului premier Adrian Năstase. "Guvernul ar putea să-și ia un vot de încredere un vot în Parlament în acest moment, mai ales că am văzut în lunea de după duminica alegerilor că toți liderii coaliției au afirmat public că vor sprijini în continuare actualul Guvern. În mod normal, ar trebui să fie o majoritate importantă în Parlament. Dacă nu este, nu este și atunci dl Iohannis va veni dânsul cu un alt guvern, fiindcă nu cred că ar trebui făcută vreo mișcare bruscă până nu se votează bugetul, până când nu se intră într-o relativă normalitate, măcar spre sfârșitul anului", a spus Chirieac la Rtv. 

Întrebat de ce crede că a făcut tocmai acum aceste declarații Adrian Năstase, când sunt ape tulburi în PSD, Bogdan Chirieac a explicat: "Tocmai din acest motiv. Dl Ion Iliescu solicita Congres. Există numeroase voci critice în partid. În perioada aceasta de minivacanță a d-lui Ponta, probabil că liderii care au rămas acasă au tot discutat și au despicat firul în patru. Până la un Consiliul Național sau până la un Congres al PSD, normal ar fi ca dl Ponta să vadă pe ce picior dansează. Mai are majoritate parlamentară sau nu? Mai bine să încerce acum să afle, cerând un vot de încredere, decât să se trezească în februarie sau martie că încearcă să implementeze o reformă și nu are guvern", a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel