Năstase: Există riscul ca istoria să se repete

adrian_nastase
adrian_nastase

Fostul premier Adrian Năstase avertizează clasa politică afirmând, într-o postare pe blogul personal, că istoria din perioada interbelică a României se poate repeta. El face referire la anii 1920-1921. 

Adrian Năstase a făcut o paralelă dintre situația actuală și cea din februarie 1922, regăsită într-un "articol" din "Revista vremii" al lui Grigore Gafencu despre "lupta electorală". Articolul a fost scris într-o perioadă în care Gafencu nu împlinise 30 de ani, dar se pregătea să candideze pentru Adunarea Deputaţilor.

"Poporul suveran, prins între ‘demagogia' opoziţiei şi ‘teroarea' guvernamentală"

Fostul premier a subliniat: "El scria atunci 'ne-am obişnuit să schimbăm parlamentele cum se schimbă prefecţii, administratorii de plasă şi directorii de teatru'. Pe de altă parte, adaugă el: 'poporul suveran, prins între ‘demagogia' opoziţiei şi ‘teroarea' guvernamentală, între făgăduieli şi ameninţări deopotrivă de excesive' trebuie să aleagă".

"O dezamăgire adâncă și amară"

Fostul premier adaugă, citând din articolul menționat, că "pretutindeni există, în oraşe ca şi la sate, o dezamăgire adâncă şi amară", explicând "deoarece în locul speranţelor şi iluziilor a rămas peste tot o uriaşă oboseală. El vorbeşte despre avântul extraordinar al partidului lui Averescu de după război (era vizată, în special, perioada 1920-1921) dar şi despre eşecul său - datorat 'şacalilor politici - oportuniştii şi lichelele'".

Riscul ca istoria să se repete

"Alegerea între partizani era anevoioasă şi s-a făcut greşit. Administraţia ţării a fost împănată cu elemente netrebnice şi necinstite. Şi tot ce rămânea de dezorganizat, a fost dezorganizat" este un alt citat preluat de fostul premier. El conchide:  "Am preluat aceste comentarii despre viaţa politică românească, de acum aproape un secol, pentru a sublinia că există riscul de a repeta istoria".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel