Mutare ambasadă Ierusalim. Klaus Iohannis, poziție. Bogdan Chirieac, reacție vehementă

Klaus Iohannis a avut o primă reacție referitoare la posibilitatea mutării Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Președintele a avut o convorbire cu premierul israelian. Klaus Iohannis i-a spus premierului Israelului că țara noastră își menține aceeași poziție pe care a avut-o și în Adunarea Generală a ONU, acolo unde s-a abținut. În acea adunare, s-a adoptat o rezoluție împotriva a ceea ce propunea Donald Trump, adică mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Din cele 193 de state din acea adunare, 128 au fost împotrivă, iar țara noastră s-a abținut de la vot. Klaus Iohannis vrea ca cele două state, Palestina și Israel să rezolve pașnic aceste probleme.

[citeste si]

Analistul politic Bogdan Chirieac a precizat că poziția președintelui este o greșeală. 

”Poate mai puțină lume știe că România este partener strategic și cu Israelul, nu doar cu Statele Unite. Când SUA și Israelul merg într-o direcție de mare interes, România ar trebui să facă același lucru. Rezoluția privind mutarea ambasadei americane la Ierusalim este votată de Congresul American, în 1995. Rezoluția are o clauză de amânare, de câte șase luni, folosită de toți președinții SUA. Și președintele Trump a folosit-o o dată anul trecut, după care a dat curs hotărârii Congresului. Parlamentul american a votat recunoașterea Ierusalimului drept capitala statului Israel. În momentul respectiv, dacă ești stat partener dedicat, faci ce fac și SUA. (...) Credeți-mă că această decizie politică de a muta ambasada ar fi  valorat infinit mai mult decât orice achiziție militară făcută de România din SUA. Că s-ar putea să ai probleme, e adevărat. Și când ți-ai asumat lupta antiterorism, ți-ai asumat că ai putea să ai probleme. Decizia corectă pentru România este să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, când se va muta și SUA. Gard în gard cu ei, dacă se poate.” a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3. 

Analistul politic a subliniat că această decizie este o chestiune fundamentală la nivel înalt: ”Dacă România mută ambasada odată cu SUA, în plan internațional are beneficii pentru 50 de ani de acum încolo. Totul e să iei decizii corecte, nu prudente”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel